V starej výrobnej hale našli filmový materiál z temnej kapitoly českých dejín

NETKY.SK • 20 Marec 2018, 19:40 • 2 min
V starej výrobnej hale našli filmový materiál z temnej kapitoly českých dejín

PRAHA - Predpoklady o existencii filmových materiálov z procesu s niekdajším prominentným predstaviteľom štátostrany Rudolfom Slánskym z roku 1952 sa ukázali ako opodstatnené.

slovakia

left justify in out

Desiatky kilometrov filmového materiálu z tejto temnej kapitoly novodobých československých dejín objavil insolvenčný správca vo výrobnej hale zbankrotovanej továrne v Stredočeskom kraji.

 

Informovali o tom viaceré české médiá. Materiál, ktorý sa ukrýval v 14 kovových a šiestich drevených debnách, si v polovici marca informatívne pozreli a fotograficky zdokumentovali historik Petr Blažek a filmár Martin Vadas. Vo štvrtok by ho mali detailnejšie predstaviť na tlačovej konferencii.

 

Po desaťročia sa v niekdajšom Československu a jeho nástupníckych štátoch špekulovalo na odbornej úrovni o možnosti existencie materiálov z politických procesov z obdobia stalinizmu. Viacerí zainteresovaní tušili, že by mohli byť kdesi ukryté. V spomínanej továrni sa ocitli zrejme už krátko po spoločenských zmenách z novembra 1989 a zostali tam nepovšimnuté viac ako 28 rokov.

 

Český Národný filmový ústav si medzičasom prevzal materiály a postaral sa o ich bezpečné uloženie. Jeho archivári začnú čoskoro s posudzovaním a triedením objaveného, po ktorom by malo nasledovať nielen jeho zabezpečenie, ale aj sprístupnenie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies