V srdci SNP v Banskej Bystrici je múzeum, pamätník povstania

NETKY.SK • 29 August 2013, 12:16 • 2 min
V srdci SNP v Banskej Bystrici je múzeum, pamätník povstania

BANSKÁ BYSTRICA/BRATISLAVA - Na juhovýchodnom okraji historického centra Banskej Bystrice (srdca Slovenského národného povstania - SNP), nad terénnym zlomom sa nachádza múzeum - Pamätník SNP. Na jeho vytvorenie sa konalo niekoľko súťaží.

slovakia

left justify in out

Keďže prvá z roku 1952 sa skončila bez realizácie diela, o päť rokov bola vypísaná druhá súťaž. V nej získal odmenu Dušan Kuzma, ktorý sa ako mladý absolvent fakulty architektúry zúčastnil aj na prvej súťaži. Rozhodnutie o novej lokalite pre pamätník viedlo k tretej súťaži v roku 1959. Tu už získal Dušan Kuzma najvyššie ocenenie s návrhom, ktorý nemal síce dnešnú podobu, ale porotu presvedčil svojou mierkou, citlivým rešpektovaním historických múrov opevnenia a bašty, širokým nástupným schodiskom a syntézou architektúry a výtvarného diela. Projekt bol vypracovaný v rokoch 1963 až 1965. Pod konečnú podobu pamätníka sa podpísali okrem architekta Dušana Kuzmu sochár Jozef Jankovič a statik Róbert Lamprecht. K jeho realizácii došlo v rokoch 1965 až 1969.

Samotný pamätník prístupný verejnosti sa nachádza v podobe dvoch škrupinových segmentov z holého bieleho betónu na jednoduchom nízkom podnoží, v ktorom sú umiestnené vedecké pracoviská, prednášková sieň, hygienické príslušenstvo, sklady a depozitár. V dvoch častiach pamätníka spojených preskleným mostom sú vystavené expozície pamätníka - Múzea Slovenského národného povstania z roku 1944. V priestore medzi dvoma segmentmi pod mostom bola umiestnená sugestívna plastika sochára Jozefa Jankoviča Obete varujú, ktorú však v čase normalizácie premiestnili do pamätníka v Kališti, jedinej neobnovenej obci vypálenej fašistami. Na svoje pôvodné miesto sa vrátila až v roku 2004. V okolitom parku je skanzen bojovej techniky. Vstup do Pamätníka SNP, ktorému musela ustúpiť historická zástavba, je z parku širokým schodiskom aj priamo od mesta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies