V Srbsku sa začalo vojenské cvičenie Slovanské bratstvo 2016

NETKY.SK • 4 November 2016, 08:56 • 2 min
V Srbsku sa začalo vojenské cvičenie Slovanské bratstvo 2016

BELEHRAD - V Srbsku sa začalo vo štvrtok vojenské cvičenie príslušníkov armád Srbska, Ruska a Bieloruska s názvom Slovanské bratstvo 2016, informovala agentúra Tanjug.

slovakia

left justify in out

Záverečná fáza manévrov, ktoré potrvajú do 9. novembra, sa uskutoční na letisku Kovin a vo výcvikovom objekte Pasuljanske livade.

 

Do manévrov sa zapojilo 450 srbských, 212 ruských a 56 bieloruských vojakov. Rusi a Bielorusi odcestujú domov 14. novembra, informovalo srbské ministerstvo obrany.

 

Moskva podľa agentúry AP vyvíja silný nátlak na Srbsko, aby nevstupovalo do NATO alebo EÚ. Belehrad je pritom v súčasnosti partnerom NATO a uskutočnil s alianciou už aj spoločné cvičenia, hoci boli menšieho rozsahu a ich súčasťou nebola prítomnosť zahraničných vojakov ani výzbroje na srbskej pôde.

 

Belehrad sa v roku 2006 zapojil do mierového programu NATO napriek tomu, že v krajine vládne všeobecný odpor voči Západu od občianskej vojny v bývalej Juhoslávii v 90. rokoch 20. storočia a intervencii NATO ohľadne Kosova.

 

Mnoho Srbov má pocit, že sa Západ v procese rozpadu Juhoslávie spojil s ich nepriateľmi, kým Rusko ich záujmy podporovalo, uviedla agentúra DPA.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies