V Srbsku sa začali predčasné parlamentné voľby

NETKY.SK • 16 Marec 2014, 09:21 • 2 min
V Srbsku sa začali predčasné parlamentné voľby

BELEHRAD - Predčasné parlamentné voľby sa dnes, dva roky po minulých voľbách, začali v Srbsku.

slovakia

left justify in out

Podľa prieskumov verejnej mienky a politických analýz je isté, že v nich zvíťazí Srbská pokroková strana (SNS) vicepremiéra Aleksandra Vučiča, ktorá ich konanie presadila. Jediná neistá vec je, či si dokáže zabezpečiť dostatok hlasov na to, aby mohla vládnuť sama, informovala tlačová agentúra Hina.
      

"Začatím prístupových rozhovorov s EÚ sme vydláždili cestu k budúcnosti, teraz je nutné vykonať nevyhnutné ekonomické a sociálne reformy," zdôraznil líder SNS.
      

SNS už dlhodobo výrazne vedie v prieskumoch verejnej mienky najmä vďaka popularite Vučiča. Bývalý ultranacionalista, ktorý sa zmenil na prozápadného stúpenca reforiem, je tvárou rozsiahlej protikorupčnej kampane.
      

Volebné strediská sa otvorili o 7.00 hodine a očakáva sa, že voliť príde vyše 55 percent oprávnených voličov.
      

Najnovšie volebné prieskumy predpovedali, že SNS vo voľbách získa 44,6 až 47,7 percenta hlasov, jej koaličný partner Socialistická strana Srbska (SPS) okolo 14 percent, najsilnejší opozičný subjekt Demokratická strana (DS) 8,1 až 8,7 percenta a koalícia Nová demokratická strana-Zelení vedená bývalým prezidentom Borisom Tadičom 6,5 až 7,4 percenta.
      

Na zvolenie do parlamentu je potrebné získať najmenej päť percent hlasov. Túto hranicu zrejme prekročí ešte Demokratická strana Srbska (DSS) bývalého premiéra Vojislava Koštunicu, zatiaľ čo dve doterajšie parlamentné strany - Zjednotené regióny Srbska Mladjana Dinkiča a Liberálnodemokratická strana (LDP) Cedomira Jovanoviča budú mať podľa prieskumov problémy dosiahnuť potrebných päť percent.
      

Oprávnených voliť je v dnešných voľbách vyše 6,76 milióna Srbov, ktorí majú k dispozícii 8262 volebných stredísk. Na severe Kosova, v prevažne Srbmi obývaných oblastiach, sa otvorilo 90 volebných stredísk a 35 volebných stredísk vo svete, vrátane Chorvátska.
      

V Belehrade dnes súčasne volia členov mestského zastupiteľstva, informovala Hina.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies