V Srbsku podpálil 12-ročný chlapec bezdomovca, nemôže byť trestne stíhaný

NETKY.SK • 16 December 2016, 08:33 • 2 min
V Srbsku podpálil 12-ročný chlapec bezdomovca, nemôže byť trestne stíhaný

BELEHRAD - Dvanásťročný chlapec, ktorý v srbskom meste Novi Sad usmrtil bezdomovca, nebude vzhľadom na svoj vek trestne stíhaný, informovali vo štvrtok srbské médiá.

slovakia

left justify in out

Chlapec bol údajne s dvoma kamarátmi vo veku 12 a 13 rokov, keď podpálil matrac pod bezdomovcom spiacim vonku. Muž podľa BBC v stredu ráno popáleninám podľahol.

 

Polícia uviedla, že chlapcov v prítomnosti ich rodičov vypočula a následne prepustila, pretože majú menej ako 14 rokov, čo je v Srbsku vek trestnej zodpovednosti.

 

Srbská tlačová agentúra Tanjug citovala predstaviteľa polície pre trestné činy maloletých Olivera Zečeviča, ktorý povedal, že chlapci nebudú trestne stíhaní, "hoci polícia zistila, kto to urobil".

 

Polícia prešetruje, či je v tomto prípade odôvodnená žaloba na rodičov chlapca.

 

Podľa srbských zákonov môže byť maloletý obžalovaný z vážneho zločinu ako je vražda, ak má najmenej 14 rokov.

 

Vek trestnej zodpovednosti sa v jednotlivých krajinách Európskej únie rôzni. Napríklad v Anglicku, Walese a Severnom Írsku je to desať rokov, v Holandsku, Maďarsku a Turecku u takýchto vážnych zločinov 12 rokov, vo Francúzsku 13 rokov, na Cypre, na Malte, v Nemecku, Srbsku, Španielsku a Taliansku 14 rokov a v Česku či Dánsku 15 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies