V Srbsku evakuovali okolo 1000 ľudí z áut a autobusov uviaznutých v snehu

NETKY.SK • 1 Február 2014, 18:34 • 2 min
V Srbsku evakuovali okolo 1000 ľudí z áut a autobusov uviaznutých v snehu

BELEHRAD - Záchranári, armáda a polícia evakuovali približne 1000 ľudí z áut a autobusov, uviaznutých v hlbokom snehu na severe Srbska, ale treba odtiaľ zachrániť ešte niekoľko stoviek ľudí.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes srbská vláda, na ktorú sa odvolávala tlačová agentúra AP.

Srbské úrady zatvorili snehom zaviate cesty a pre silný vietor zakázali aj riečnu dopravu na Dunaji.

"Srbská vláda vyzýva občanov, aby nikam necestovali, až kým nebezpečenstvo úplne nepominie," uviedla vláda vo vyhlásení.

Zima bola v Srbsku až doteraz výnimočne mierna, ale posledný týždeň zasiahla časti strednej a východnej Európy vlna mrazivého počasia a husté sneženie. 

Výdatné snehové zrážky v Bulharsku spôsobili, že desiatky dedín zostali bez elektriny a vody, a rumunské úrady vyhlásili už v stredu 29. januára "červený stupeň" výstrahy pred počasím.

Záchranári v Srbsku hlásili, že desiatky áut a dva osobné vlaky zostali uviaznuté na severe krajiny, teda v rovinatej oblasti, kde silný vietor nafúkal obrovské snehové záveje a odrezal tak od okolitého sveta dediny aj cesty.

Srbský vicepremiér Aleksandar Vučič - ktorý sa po marcových predčasných voľbách podľa predpokladov stane novým premiérom - pricestoval do oblasti aj s ďalšími ministrami, aby videli situáciu na vlastné oči. Vučič vyhlásil, že v snehu je uviaznutých ešte približne desať kolón áut.

Jeden z uviaznutých pasažierov Vlatko Jovičevič uviedol pre televíznu a rozhlasovú stanicu B92, že na zasneženej ceste je "uväznený" už vyše 20 hodín.

"Išiel som pešo asi dva kilometre, aby som zohnal ďalšie palivo a nejakú vodu. Dochádza nám benzín," vysvetlil.

Snehové záveje sú na niektorých miestach vysoké až 3,5 metra, čo donútilo úrady zatvoriť hlavný hraničný priechod s Maďarskom.

Aj srbská štátna železničná spoločnosť informovala, že musí evakuovať niekoľko desiatok cestujúcich z dvoch vlakov, ktoré smerovali do a z Maďarska, ale kvôli snehu uviazli na koľajniciach.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies