V SR sa môže objaviť nebezpečná kozmetika z Turecka a Pakistanu

NETKY.SK • 30 Január 2013, 12:30 • 2 min
V SR sa môže objaviť nebezpečná kozmetika z Turecka a Pakistanu

V SR sa môže objaviť nebezpečná kozmetika z Turecka a Pakistanu - Zaujímavosti Na Slovensku sa môžu vyskytnúť nebezpečné kozmetické výrobky z Turecka a Pakistanu. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

imgNa Slovensku sa môžu vyskytnúť nebezpečné kozmetické výrobky z Turecka a Pakistanu. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Obyvatelia by si mali dať pozor na detské vlhčené utierky Baby wet wipes – cream special perfume značky Freshmaker. Na výrobkoch je v zozname zložiek uvedená látka IPBC (Iodopropynyl butylcarbamate), ktorá nie je povolená do výrobkov pre deti do troch rokov.

Nebezpečných je aj niekoľko krémov na zosvetlenie pokožky. Ide o krém Faiza No.1 Beauty Cream značky Poonia Brothers (Pak), krém Golden Pearl Beauty Cream značky Golden Pearl, krém Face Fresh Beauty Cream značky Shaheen Cosmetic, krém Fresh Look Ultra Whitening Fairness Cream značky Mir Agencies (AK), krém Seven Herbal Ubtan with Sun Screen značky CPHL a krém Raj Beauty Cream značky Raj Pharmacy. Všetky obsahujú meď. "Tá sa akumuluje v ľudskom organizme a môže spôsobiť poškodenie nervového systému," vysvetľuje hlavný hygienik Slovenskej republiky Ivan Rovný.

Hygienici vystríhajú aj pred rúžom TMT LIP STICK VITAMIN A.C.E. značky TMT Cosmetics. Výrobok obsahuje kadmium (323 mg/kg) a olovo (151 mg/kg) v množstve, ktoré prekračuje technologicky nevyhnutné množstvo. "Kadmium sa akumuluje v organizme, obzvlášť v obličkách a v pečeni, a môže spôsobiť chronické otravy," pripomína Rovný. Olovo môže zase spôsobiť poškodenie viacerých vnútorných orgánov, napríklad obličiek, pečene, nervového a krvného systému či svalov.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies