AKTUALIZÁCIA: V SR pribudlo ďalších 23 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 292

NETKY.SK • 28 Marec 2020, 17:00 • 2 min
AKTUALIZÁCIA: V SR pribudlo ďalších 23 prípadov ochorenia COVID-19, celkovo ich je 292

BRATISLAVA - V piatok na Slovensku potvrdili 23 nových prípadov ochorenia COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Počet nakazených na Slovensku

Na tlačovom brífingu v sobotu to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Celkovo je na tak Slovensku 292 pozitívnych prípadov nového koronavírusu. Štátne laboratóriá v piatok otestovali 747 vzoriek. Negatívnych prípadov je na Slovensku spolu 6 119. Ako Krajčí uviedol, do aktuálnych čísiel ešte nie sú zahrnuté odbery súkromných laboratórií, keďže sa zatiaľ nepodarilo prepojiť databázy.


img


Ako Krajčí uviedol, v nemocniciach je s ochorením COVID-19 momentálne hospitalizovaných 85 ľudí. Ostatní sú v domácej izolácii. Vo vážnom stave na pľúcnej ventilácii je v nemocnici jeden pacient. Cestovateľská anamnéza je podľa ministra potvrdená u 73 osôb, číslo však môže byť aj o niečo vyššie, nie všetci pacienti totiž cestovateľskú anamnézu priznali. "V súvislosti s koronavírusom je najčastejšie nakazená veková kategória od 30 do 44 rokov. Je to takmer 34 % z nakazených," informoval. Uviedol tiež, že bude zakázaný predaj respirátorov bežnej verejnosti.

 

Otvorenie niekjtorých prevádzok
Predseda vlády Igor Matovič informoval o opatreniach, ktoré v piatok prijal Ústredný krízový štáb. Od pondelka sa otvárajú niektoré prevádzky, má sa v nich však zároveň zvýšiť hygienický štandard. "Aby sme rozdelili ľudí v prevádzkach v čase a aby bola zabezpečená dezinfekcia a čistota. Zároveň chceme umožniť ekonomike pomaličky sa otvoriť," uviedol. Okrem prevádzok, ktoré sú už otvorené, sa otvárajú aj prevádzky očných optík, prevádzky lízingových služieb, STK a emisnej kontroly, servis výpočtovej a telekomunikačnej techniky, advokátov a notárov, služby kľúčových služieb, zberných dvorov, metrového textilu a galantérie, predajní a servisov bicyklov, záhradníctva a záhradníckej techniky, stavebnín, elektroinštalačného materiálu, železiarstva a farby laky. V obchodných domoch však stále môžu byť otvorené len potraviny, lekárne a drogérie.

 

img


Na verejnosti len s rúškom

Ako premiér povedal, stále platí povinnosť nosiť na verejnosti rúško. Všetky otvorené prevádzky musia zabezpečiť povinnú dezinfekcia rúk alebo rukavice, premiér však odporúča, aby zabezpečili oboje opatrenia. Prevádzka zároveň musí zabezpečiť minimálny odstup dvoch metrov v radách na pokladne. Taktiež musia zabezpečiť, aby sa v prevádzke v jednom okamihu neprekročila koncentrácia jedného nakupujúceho na 25 metrov štvorcových predajnej plochy. Vysvetlil to príkladom, že v prevádzke môže byť maximálny počet ľudí podľa výpočtu predajná plocha prevádzky deleno 25 metrov štvorcových.

 

V nedeľu budú otvorené aj pohotovostné lekárne
Ako uviedol hlavný hygienik SR Ján Mikas, pohotovostné lekárne budú v nedeľu otvorené. Takisto môžu byť otvorené aj veterinárne ambulancie. Obchody, potraviny a drogérie majú byť v čase medzi 9:00 a 12:00 určené pre nákupy osôb od 65 rokov. Informoval tiež, že sa má zaviesť nové opatrenie tak, aby sa zachytili všetci občania, ktorí sa vracajú zo zahraničia na Slovensko. Doteraz sa totiž do karantény umiestňovali len osoby, ktoré prichádzali zo zahraničia v skupinách.


img
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona