V SR ešte 40.000 pokladníc nespĺňa požiadavky fiškálneho zákona

NETKY.SK • 4 November 2011, 04:19 • 2 min
V SR ešte 40.000 pokladníc nespĺňa požiadavky fiškálneho zákona

V SR ešte 40.000 pokladníc nespĺňa požiadavky fiškálneho zákona

slovakia

left justify in out

img

Podnikatelia, ktorí majú pri evidovaní tržieb za predaj tovaru a služieb povinnosť používať elektronickú registračnú pokladnicu (ERP), ich musia mať od 1. januára 2012 doplnené o tzv. fiškálny modul, do ktorého sa elektronicky ukladajú okrem iného aj denné uzávierky.

"Odhadujeme, že na Slovensku je ešte približne 40.000 registračných pokladníc, ktoré nespĺňajú požiadavky fiškálneho zákona. Radi by sme preto vyzvali podnikateľov, aby si zmenu nenechávali na poslednú chvíľu, pretože do konca tohto roka zostávajú len dva mesiace," uviedol na dnešnej tlačovej besede v Bratislave Marián Zahoranský, vedúci obchodného oddelenia pre SR a ČR firmy Elcom, s. r. o., Prešov, najväčšieho slovenského výrobcu elektronických fiškálnych registračných pokladníc.

Každá registračná pokladnica musí podľa neho obsahovať tzv. žurnál, do ktorého sa ukladajú presné kópie dokladov vydávaných podnikateľom pre zákazníka. "Samozrejme, každá pokladnica musí byť vybavená daňovou plombou, čím sa jasne dáva najavo, že pokladnica spĺňa zákon číslo 289/2008 o používaní ERP," doplnil.

Pripomenul, že každý podnikateľ by mal dostať od svojho výrobcu, dovozcu, distribútora ERP nový certifikát, ktorý je v súlade so zákonom o používaní ERP. "Podnikateľ dostane aj novú pokladničnú knihu, ktorej náležitosti sú taktiež presne definované zákonom," spresnil. Následne podnikateľ pôjde s certifikátom ERP a pokladničnou knihou na príslušný daňový úrad, na ktorom sa zaregistruje a môže "fungovať" už podľa predpisov požadovaných od 1. januára 2012.

Zahoranský dôrazne odporučil podnikateľom poriadne si preštudovať zákon o používaní ERP, pretože obsahuje zmeny týkajúce sa napríklad archivácie dokladov. "Doklady vytlačené v tzv. tréningovom režime sa podľa doterajších predpisov nemuseli archivovať, avšak podľa nového zákona sa musia archivovať minimálne počas jedného roka od skončenia aktuálneho roka," zdôraznil.

"Podnikatelia, ktorí podľa neho používajú doterajšie pokladnice, by si mali zároveň zistiť, či im dovozca, distribútor respektíve výrobca ich pokladnice umožní pokladnice vybaviť fiškálnym modulom," dodal.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies