V spore okolo jadrovej dohody s Iránom sa dosiahol kompromis

NETKY.SK • 15 Apríl 2015, 10:17 • 2 min
V spore okolo jadrovej dohody s Iránom sa dosiahol kompromis

WASHINGTON - V spore okolo plánovanej jadrovej dohody s Iránom dospela americká vláda a skupina senátorov očividne ku kompromisu.

slovakia

left justify in out

Americký prezident Barack Obama stiahol v utorok svoje námietky voči zákonu, ktorý dáva Kongresu slovo v jadrovej dohode. Stalo sa tak po tom, čo členovia jeho Demokratickej strany vyrokovali zmeny v tomto zákone. Hovorca Bieleho domu Josh Earnest uviedol, že Obama, ktorý bol podľa vlastných slov pripravený navrhovaný zákon vetovať, pretože mohol potopiť vznikajúcu dohodu s Iránom, pristúpi na kompromis, ktorý má podporu oboch strán. "Demokratom a republikánom v Senátnom výbore pre zahraničné vzťahy sme dali jasne najavo, že prezident je ochotný podpísať navrhovaný kompromis," povedal Earnest.


Kompromisný zákon schválený v utorok jednomyseľne vo výbore poputuje teraz do Senátu, kde by mal hladko prejsť. Na základe neho Obamova administratíva pošle text konečnej dohody s Iránom do Kongresu až po jeho dokončení a ten bude mať len 30 dní na jeho preskúmanie, namiesto pôvodných 60. Počas tejto doby však Obama nesmie stiahnuť žiadne z existujúcich sankcií proti islamskej republike. Dosiahnutie konečnej dohody medzi Iránom a svetovými mocnosti sa predpokladá do konca júna.


Izrael kompromisnú dohodu privítal. "Sme veľmi šťastní ...z tohto zákona, ktorý je veľmi dôležitý, aby sa predišlo zlej dohode, alebo prinajmenšom, aby sa dohoda vylepšila a bola prijateľnejšia," uviedol v reakcii minister spravodajských služieb Juval Steinitz.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies