V spore o prisťahovalcov uplynul ďalší termín, dohoda sa v USA nečrtá

NETKY.SK • 6 Marec 2018, 06:50 • 2 min
V spore o prisťahovalcov uplynul ďalší termín, dohoda sa v USA nečrtá

WASHINGTON - V spore o program ochrany mladých migrantov v USA uplynula v pondelok ďalšia lehota bez toho, aby sa republikáni a demokrati priblížili ku kompromisu.

slovakia

left justify in out

Prezident Donald Trump pripísal vinu za tento stav opozičným demokratom. "Je 5. marca a demokratov nikde. Dal som im 6 mesiacov (aby našli riešenie sporu o program DACA, pozn. TASR), ale im je to jedno. Kde sú? My sme pripravení uzavrieť dohodu!" napísal Trump v pondelok na Twitteri.

 

Mladých prisťahovalcov, prezývaných rojkovia (dreamers), doteraz chránil dva roky pred deportáciou program známy pod skratkou DACA (Deferred Action for Childhood Arrivals) prijatý ešte za Trumpovho predchodcu Baracka Obamu. Vďaka nemu získajú sociálne poistenie a majú povolené pracovať.

 

Trump však ešte vlani v septembri avizoval, že program postupne ukončí. Kongresu dal čas do 5. marca, aby našiel iné riešenie. Niekoľko pokusov o dosiahnutie dohody medzi republikánmi a demokratmi však zlyhalo.

 

Samotný Trump pritom hľadanie kompromisu sťažil tým, že stanovil niekoľko podmienok. Napríklad požaduje vyčlenenie 25 miliárd dolárov na stavbu múra proti nelegálnej migrácii na hraniciach s Mexikom, obmedzenie zlučovania rodín pre prisťahovalcov a ukončenie programu tzv. vízovej lotérie, v rámci ktorej ľudia z rôznych krajín dostávajú možnosť pracovať a bývať v USA.

 

Podľa údajov think-tanku Inštitútu pre migračnú politiku (MPI) žilo v septembri 2017 v USA okolo 689.800 poberateľov výhod programu DACA. Skutočnosť, že sa do 5. marca nepodarilo dosiahnuť dohodu o jeho revízii, zatiaľ nemá priame dôsledky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies