V spore o dokumentáciu odborov vo VW SK sa súd priklonil na stranu OZ KOVO

NETKY.SK • 16 December 2016, 15:59 • 2 min
V spore o dokumentáciu odborov vo VW SK sa súd priklonil na stranu OZ KOVO

BRATISLAVA – Okresný súd Bratislava I nariadil bývalému predsedovi výboru základnej organizácie Odborového zväzu (OZ) KOVO Volkswagen Slovakia (VW SK) Zoroslavovi Smolinskému doručiť do súdnej úschovy celú účtovnú dokumentáciu a dokumenty súvisiace s činnosťou organizácie. Vyhovel tak žiadosti zväzu o vydanie neodkladného opatrenia.

slovakia

left justify in out

Ako dnes zväz pripomenul, zástupcovia konsolidovanej organizácie OZ KOVO VW SK sa v októbri obrátili na súd s návrhom na vrátenie celej dokumentácie. Tú totiž podľa nich Smolinský neoprávnene zadržiaval. Išlo najmä o účtovnú evidenciu, dodávateľské zmluvy, evidenciu členov, ako aj internú dokumentáciu. Na základe rozhodnutia súdu ju tak musí zložiť do súdnej úschovy do troch dní od doručenia uznesenia, kým nebude vo veci rozhodnuté.

 

„Spor vo Volkswagene nás nijako neteší, my nie sme a ani sme nikdy neboli jeho iniciátormi. Sme však povinní chrániť majetok nášho odborového združenia, a preto sme sa obrátili na súd, aby bývalému predsedovi odborov vo Volkswagene nariadil vrátiť nám dokumentáciu základnej organizácie,“ uviedol predseda OZ KOVO Emil Machyna.

 

OZ KOVO rozhodol 11. októbra o likvidácii základnej odborovej organizácie vo VW SK. Dôvodom má byť porušenie stanov, keď odbory vylúčili jedného svojho člena. Je ním Smolinského neúspešný protikandidát v májových voľbách podporovaný Machynom Koloman Kraslan. Smolinský za tým vidí mocenskú ambíciu vedenia zväzu ovládnuť ich odborovú organizáciu a snahu zmocniť sa jej majetku, ktorý presahuje milión eur. O tom, čo sa s ním stane po jej zániku, rozhodne súd.

 

OZ KOVO tvrdí, že Smolinský spoločne s výborom sústavne porušoval stanovy zväzu, zavádzal jeho orgány a nerešpektoval ani ich rozhodnutia. Podal naňho trestné oznámenie pre zavádzajúce, osočujúce a nepravdivé vyhlásenia na adresu zväzu a Machynu. Dokumentov základnej organizácie sa domáha súdnou cestou.

 

Zväz už podľa Machynu obnovil činnosť základnej organizácie vo VW SK a komunikuje so svojimi členmi i s vedením podniku. Smolinský medzitým v rámci bratislavskej automobilky založil Moderné odbory Volkswagen, ktoré k sebe stiahli väčšinu zamestnancov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies