V spore exprezidenta M. Kováča s I. Lexom dnes súd nerozhodol

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 15:52 • 2 min
V spore exprezidenta M. Kováča s I. Lexom dnes súd nerozhodol

BRATISLAVA – Na Okresnom súde Bratislava I dnes pokračovalo pojednávanie vo veci ochrany osobnosti, v ktorom ako navrhovateľ vystupuje exriaditeľ Slovenskej informačnej služby (SIS) Ivan Lexa a v pozícii odporcu je bývalý prezident SR Michal Kováč st.Na dnešné pojednávanie sa dostavili len právni zástupcovia oboch strán.

slovakia

left justify in out

Z pojednávania okrem iného vyplynulo, že zdravotný stav Michala Kováča st. je vážny a pravdepodobne sa ani v budúcnosti nebude môcť zúčastniť na súdnom pojednávaní.

 

Žaloba v tejto veci bola na súde podaná ešte v roku 1996, teda pred 20 rokmi. Podľa Ivana Lexu bývalý prezident svojimi výrokmi na tlačovej besede v Slovenskej televízii v roku 1996, podľa ktorých zistenia vyšetrovateľov, že pracovníci SIS sa podieľali na zavlečení jeho syna do Rakúska a Ivan Lexa by kvôli tomu mal vyvodiť zodpovednosť, zasiahli do jeho osobnostných práv. Sudkyňa dnes prečítala viacero článkov, v ktorých bývalý vyšetrovateľ prípadu či dozorujúci prokurátor spojili únos Michala Kováča ml., syna vtedajšieho prezidenta, do zahraničia s SIS.

 

„Na únose Michala Kováča ml. sa zúčastnili pracovníci a technika SIS, predstavuje to v dnešnej dobe bežne známu informáciu,“ uviedla dnes právna zástupkyňa Michala Kováča st., argumentujúc aj viacerými článkami v médiách.

 

Exprezident podľa nej svojimi výrokmi označil štátny orgán SIS ako celok a poukazoval na jej zneužitie. Ivana Lexu popísal len ako zodpovedného za činnosť SIS a to, že by mal z tejto pozície odstúpiť. „Tieto vyjadrenia sú v demokratickej spoločnosti bežné,“ uviedla právna zástupkyňa.

 

Právny zástupca navrhovateľa naopak označil názory vyšetrovateľa či bývalého príslušníka SIS, citované v novinových článkoch, za ich subjektívny názor. Okrem iného vyzval právnu zástupkyňu Michala Kováča st., aby predložila právoplatné rozhodnutie o vine jeho klienta. V tomto prípade už rozhodujú slovenské súdy približne 20 rokov.

 

Podľa rozhodnutia prvostupňového súdu sa mal bývalý prezident SR Michal Kováč exšéfovi SIS písomne ospravedlniť za výroky o tom, že stojí za zvlečením jeho syna do Rakúska. Exprezident sa voči rozsudku odvolal. V predmetnej veci odvolací Krajský súd v Bratislave rozhodol 20. júna 2012 a napadnutý rozsudok súdu prvého stupňa potvrdil. Iný názor však mal Najvyšší súd (NS) SR, takže vo veci opäť koná OS BA 1.

 

V samotnom prípade zavlečenia Michala Kováča ml. do zahraničia je trestné stíhanie zastavené. Ešte v roku 2002 NS SR zamietol sťažnosť Generálnej prokuratúry SR proti zastaveniu trestného stíhania v kauze zavlečenia Michala Kováča ml. do cudziny. Senát NS konštatoval, že prípad podlieha amnestii expremiéra Vladimíra Mečiara z roku 1998. Vychádzal pritom z predchádzajúcich rozhodnutí Ústavného súdu SR.

 

Podľa medializovaných informácií dňa 31. augusta 1995 neznámi páchatelia na dvoch autách so slovenskými štátnymi poznávacími značkami mali násilne zavliecť syna vtedajšieho slovenského prezidenta Michala Kováča ml. do cudziny. Ôsmi muži mali zastaviť jeho auto neďaleko Svätého Jura pri Bratislave, kde býval. Členovia posádok áut ho mali vyvliecť z auta a ohrozovať pištoľou. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Na základe telefonátu zo Slovenska ho tam našla rakúska polícia a previezla ho do nemocnice. Po krátkom pobyte v nemocnici Michala Kováča ml. zadržali v súvislosti s medzinárodným zatykačom Interpolu, ktorý na neho vydali v Nemecku. Trestné konanie voči nemu však bolo neskôr zastavené.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona