V Spojených štátoch uverejnili tajné dokumenty o operácii v Afganistane

NETKY.SK • 10 December 2019, 12:08 • 2 min
V Spojených štátoch uverejnili tajné dokumenty o operácii v Afganistane

USA – V pondelok 9. decembra boli zverejnené utajované dokumenty o vojenskej operácii Spojených štátov v Afganistane. Z nich vyplýva, že Biely dom ukrýval pravdu pred americkou verejnosťou o skutočnom stave vecí počas nepriateľských akcií v tejto krajine.

slovakia

left justify in out

Publikácia vychádza z údajov generálneho inšpektora USA pre rekonštrukciu Afganistanu, Johna Sopka, ktorý bol poverený štúdiom príčin zlyhania najdlhšieho ozbrojeného konfliktu v amerických dejinách.

 

Medzi týmito dokumentmi je viac ako dvetisíc záznamov rozhovorov s tými, ktorí sa priamo zúčastnili na vojne a robili rozhodnutia. Počas 18-tich rokov vojenských operácií v Afganistane sa vysokopostavení predstavitelia USA úmyselne dopúšťali nepravdivých vyhlásení, a zakrývali zjavnú skutočnosť, že nie je možné vyhrať túto vojnu.

 

Uvádza sa tiež, že americké vojenské velenie v Kábule a v Bielom dome často skresľovalo štatistické údaje, aby vyvolalo dojem verejnosti, že USA vo vojne získavajú prevahu. Okrem toho James Dobbinson, bývalý osobitný zástupca USA pre Afganistan a Pakistan uviedol, že americké úrady "nenapadajú chudobné krajiny, aby ich obohatili".

 

"Taktiež sa nesnažíme zmeniť autoritárske krajiny, a zaviesť tam demokratický režim. Napádame krajiny, ktoré produkujú násilie, aby sme tam mohli nastoliť mier, no v Afganistane sme jednoznačne zlyhali", povedal diplomat.

 

Zverejnené boli taktiež údaje profesorky politológie na Brown University Nety Crawford, podľa ktorých od roku 2001 Pentagón, ministerstvo zahraničných vecí a americká agentúra pre medzinárodný rozvoj minuli približne 950 miliárd dolárov na vojenskú operáciu v Afganistane.

 

Vojenská operácia sa začala v októbri 2001, na vrchole bola v rokoch 2010 – 2013 počet amerického kontingentu v Afganistane spolu so spojencami presahoval vtedy 150 tisíc vojakov. Hlavné vojenské sily USA a NATO boli odtiaľ stiahnuté v roku 2014, v súčasnosti je v tejto krajine približne 14 000 amerických vojakov a dôstojníkov. Počas operácie zahynulo viac ako 2,3 tisíc amerických vojakov, ďalších 20,5 tisíc bolo zranených.       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona