V Spojených štátoch sa začalo predčasné prepúšťanie tisícov väzňov odsúdených za drogy

NETKY.SK • 31 Október 2015, 07:16 • 2 min
V Spojených štátoch sa začalo predčasné prepúšťanie tisícov väzňov odsúdených za drogy

WASHINGTON - Spojené štáty začali dnes s prepúšťaním 6000 federálnych väzňov, ktorí si odpykávajú tresty za drogovú kriminalitu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie amerického ministerstva spravodlivosti.

slovakia

left justify in out

Opatrenie má prispieť k zníženiu počtu trestancov v preplnených väzniciach. DPA doplnila, že ide o vôbec najväčšie takéto prepúšťanie v krajine a prebiehať bude až do nedele. Podľa agentúry Reuters budú väzňov postupne prepúšťať až do budúceho utorka.

 

V nasledujúcich dňoch sa tak má na slobode ocitnúť približne 6000 väzňov. Ide o prvú časť z celkovo približne 46.000 odsúdených, ktorých prepustia vďaka zmenám, aké vlani schválil federálny úrad stanovujúci zásady ukladania trestov. Vďaka nim sa v budúcnosti všeobecne skráti dĺžka trestov udeľovaných za drogové delikty.

 

Ministerstvo spravodlivosti doplnilo, že niektorí z prepúšťaných väzňov si stihli za mrežami odpykať desiatky rokov; v priemere si však odsedeli 8,5 roka namiesto udeleného 10,5-ročného trestu.

 

Vo väzniciach v Spojených štátoch si tresty odňatia slobody aktuálne odpykáva 2,2 milióna ľudí, čo predstavuje asi štvrtinu z celosvetového počtu väznených.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona