V Spojených štátoch chcú zmeniť pravidlá šetrenia vody, inicioval to Trump

NETKY.SK • 14 August 2020, 14:20 • 2 min
V Spojených štátoch chcú zmeniť pravidlá šetrenia vody, inicioval to Trump

WASHINGTON – Vláda USA zmení pravidlá šetrenia vodou v sprche. Je to kvôli sťažnostiam od Donalda Trumpa.

slovakia

left justify in out

Americké ministerstvo pre energetiku navrhlo zmierniť požiadavky na šetrenie vodou v sprchoch po sťažnostiach prezidenta Donalda Trumpa o tom, ako nízky prietok vody bráni jemu správne si umyť vlasy.

 

img

 

Donald Trump sa opakovane sťažoval, že je pre neho ťažké správne si umyť vlasy. Naposledy to bolo pred mesiacom, počas návštevy závodu Whirpool, najväčšieho výrobcu domácich spotrebičov v Spojených štátoch.

 

"Sprchové hlavice  sprchujete sa a voda netečie. Chcete si umyť ruky a voda netečie. Takže čo spravíte? Dlhšie čakáte, alebo sa dlhšie sprchujete? Pretože moje vlasy – neviem ako vy, ale tie musia byť perfektné. Perfektné," hovoril Trump.

 

Regulácia sprchových hlavíc

Faktom je, že v Spojených štátoch existuje obmedzenie: regulácie povoľujú výrobu sprchových hlavíc s maximálnym prietokom 9,5 litra za minútu.

 

Takéto pravidlá boli stanovené prezidentom Georgeom W. Bushom v roku 1992. Účelom tohto obmedzenia je hospodárnosť.

 

Neskôr, pod vedením prezidenta Baracka Obamu, museli úrady objasniť, aký by mal byť prietok v sprche vybavenej nie jednou, ale niekoľkými hlavicami alebo tryskami. Bolo rozhodnuté, že v tomto prípade sa rovnaké obmedzenie vzťahuje na celú štruktúru.

 

img

 

Americká vláda chce tieto pravidlá zmeniť, limit by sa mal týkať len jednotlivých trysiek a nie celej sprchovej hlavice.

 

Názor odborníkov

Nariadenie o sprchových hlaviciach označujú niektorí experti za hlúpe.

 

"Ak prezident potrebuje pomoc pri hľadaní dobrej sprchy, môžeme ho nasmerovať na niekoľko skvelých spotrebiteľských webov, ktoré vám pomôžu nájsť dobrú sprchovú hlavicu, ktorá poskytuje hustý prúd a dobrú sprchu," povedal pre BBC Andrew deLaski, riaditeľ ekologickej skupiny Appliance Standards Awareness Project.

 

Trumpova administratíva tvrdí, že zrušenie regulácií ušetrí americkým domácnostiam priemerne 3100 dolárov ročne.

 

Ochrancovia prírody však tvrdia, že zmiernenie štandardov pre sprchové hlavice by mohlo zvýšiť náklady na energiu a vodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona