V spišskonovoveskej nemocnici dokážu zabrániť amputácii nohy pomocou liečby vlastnými bunkami

NETKY.SK • 30 Apríl 2018, 15:17 • 2 min
V spišskonovoveskej nemocnici dokážu zabrániť amputácii nohy pomocou liečby vlastnými bunkami

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – V spišskonovoveskej nemocnici vykonali prvú operáciu na to, aby mohli neskôr pacienta liečiť jeho vlastnými bunkami. Tým sa budú lekári snažiť odvrátiť amputáciu nohy.

slovakia

left justify in out

„Nedostatočným prietokom krvi, ktorý je spôsobený zužovaním ciev napríklad pri cukrovke alebo ateroskleróze, začnú tkanivá postupne odumierať. Nedostávajú totiž dostatok kyslíka a živín, a tak nastáva nedokrvenie končatín, teda ischémia,“ vysvetľuje cievna chirurgička zo spišskonovoveskej nemocnice Jana Javiľaková.

 

Práve preto minulý týždeň prvýkrát na Spiši uskutočnili operáciu, v rámci ktorej lekári aplikovali kmeňové bunky pacienta z kostnej drene do postihnutej časti dolnej končatiny. Tie by mali naštartovať rast nových tepien, zlepšiť tak prekrvenie a zachrániť pacientovi nohu. Ide o jeden z prvých takýchto zákrokov, ktorý nepatrí medzi štandardné a zároveň ho preplatila zdravotná poisťovňa, v tomto prípade Dôvera.

 

„Z bedrovej kostnej drene sme pomocou špeciálnej ihly odobrali potrebné množstvo vlastných buniek pacienta a po spracovaní ich okamžite aplikovali pozdĺž tepien predkolenia. Operácia prebehla úspešne a injektované bunky by mali teraz začať vylučovať hormóny, tzv. cytokíny, ktoré spolu s inými faktormi prebudia spiace bunky. Z nich sa následne vytvoria nové krvné cievy,“ vysvetľuje Javiľaková. Či bunky pacienta začali správne pracovať, možno pozorovať po štyroch až šiestich týždňoch.

 

Operáciu podstúpil 42-ročný pacient s trombózou zo Šalianskeho okresu. U väčšiny pacientov najskôr ustúpi bolesť, potom sa začnú liečiť rany. S následnou dobrou starostlivosťou o nohy a rany môžu mnohí pacienti začať s fyzioterapiou a chôdzou už krátko po zákroku a implantácii buniek. „Implantácia buniek je veľmi bezpečný zákrok a môže sa tak vykonať aj u pacientov, ktorí sú veľmi chorí alebo starí,“ konštatoval Serhiy Forostyak, vedúci oddelenia výskumu a vývoja zo Slovenského centra tkanív a buniek, v spolupráci s ktorým je metóda vykonávaná.

 

Nemocnica v Spišskej Novej Vsi, ktorá patrí do siete Svet zdravia, je pripravená takto liečiť aj ďalších pacientov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona