V Spišskej Starej Vsi navštívil Kiska školu, v ktorej učili jeho rodičia

NETKY.SK • 4 December 2015, 14:23 • 2 min
V Spišskej Starej Vsi navštívil Kiska školu, v ktorej učili jeho rodičia

SPIŠSKÁ STARÁ VES – Prezident SR Andrej Kiska dnes navštívil Zamagurie, okrem iných sa stretol aj s vedením Spišskej Starej Vsi a zúčastnil sa na diskusii so študentmi tamojšieho gymnázia. Práve v tejto škole kedysi učili a aj sa zoznámili jeho rodičia.

slovakia

left justify in out

"Snažím sa navštevovať všetky regióny na Slovensku a na Zamagurie chodím veľmi rád, koniec koncov som tu v dome oproti tejto škole žil niekoľko rokov. Potom som sem chodil na prázdniny a dobre si pamätám na cestu cez tie zákruty, ktoré sem vedú," uviedol pre TASR Kiska.

 

Najprv sa na mestskom úrade stretol s primátorom Spišskej Starej Vsi Jozefom Harabinom, kde diskutovali predovšetkým o tom, ako sa dá región, akým je Zamagurie, zatraktívniť. "Už ako dieťa som vnímal, že tento región je veľmi tvrdý pre život, sú tu ťažké podmienky, ale zase tu žijú veľmi dobrí a šikovní ľudia," konštatoval prezident. Podľa neho má tento región potenciál, najmä z pohľadu cestovného ruchu. Prisľúbil, že sa bude usilovať o to, aby ľudia v čiastočne znevýhodnených regiónoch, ako je napr. Zamagurie, mohli žiť ľahšie. Podľa Kisku je dôležité ľudí motivovať, aby odtiaľto neodchádzali a ostali tu žiť, založili si rodiny, to však nepôjde bez možnosti dobre sa tu zamestnať.

 

"Sme veľmi radi, že prezident k nám zavítal, pretože má tu korene a istý čas tu aj býval. Predmetom nášho rokovania bolo oboznámenie sa so špecifickou situáciou i v našom meste, ale aj na celom Zamagurí a riešenie problémov, ktoré nás čakajú. Tým základným je zatraktívnenie tohto územia cestou zamestnanosti. Niektoré naše návrhy sa stretli u prezidenta s veľkým pochopením a veríme, že sa pohnú veci dopredu," zhodnotil primátor Spišskej Starej Vsi Jozef Harabin.

 

Na diskusii so študentmi maturitného ročníka gymnázia sa prezident venoval najmä otázke dobrého výberu vysokej školy. Zdôraznil, že to, na akú školu pôjdu mladí ľudia študovať, do veľkej miery ovplyvní aj ich uplatnenie sa v zamestnaní. "Nevyberajte si ľahkú školu, ktorú zvládnete ľavou zadnou. Vyberte si ťažšiu, ktorá vás lepšie pripraví do zamestnania i do života, aby ste si mohli vybrať lepšie zamestnanie. A lepšie zamestnanie to znamená rozdiel aj stovky eur v plate," upozornil študentov počas diskusie. Zároveň im odporučil, aby sa nebáli vybrať si aj školu v zahraničí, napr. v Českej republike či Rakúsku a Nemecku. Dodal, že aj na Slovensku je veľmi veľa dobrých a kvalitných vysokých škôl.

 

Vo svojom príhovore sa dotkol aj témy financovania školstva na Slovensku. "Školstvo potrebujeme dostať ako prioritu našej krajiny a zatiaľ to tak nie je a to sa prejavuje aj v štátnom rozpočte. Učitelia musia byť dobre ohodnotení, aby boli študenti motivovaní ísť študovať za učiteľov. Vo Fínsku je na jedno voľné miesto na pedagogickej fakulte desať uchádzačov. U nás je to presne naopak, na tých školách sú mnohokrát študenti, pre ktorých bol tento druh vzdelania len druhá, tretia voľba, len aby mali vysokú školu. Chýba nám v spoločnosti jednak úcta k tomuto povolaniu a potom aj tlak na to, že školstvo je dôležité. Teraz, keď sa našej krajine hospodársky darí, je práve táto oblasť, kde musíme pridať," zdôraznil Kiska.

 

Okrem Spišskej Starej Vsi prezident dnes navštívil aj neďalekú obec Spišské Hanušovce a na záver svojej cesty sa popoludní neformálne stretne s obyvateľmi dedinky Jezersko.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies