V Spišskej Belej zamestnávajú 70 uchádzačov o zamestnanie

NETKY.SK • 8 Marec 2017, 08:36 • 2 min
V Spišskej Belej zamestnávajú 70 uchádzačov o zamestnanie

POPRAD – Mesto Spišská Belá zamestnáva v súčasnosti takmer sedemdesiat uchádzačov o zamestnanie.

slovakia

left justify in out

Hoci by ich v rámci menších obecných služieb zamestnali aj viac, nezamestnaní o výkon tejto služby podľa primátora Štefana Bieľaka záujem nemajú. „Mesto v súčasnosti využíva všetky možné nástroje štátu cez úrad práce na podporu zamestnanosti uchádzačov o zamestnanie,“ uviedol.

 

Podľa jeho slov má mesto k 1. marcu zriadené napríklad štyri chránené dielne, vďaka ktorým dáva prácu šiestim nezamestnaným so zdravotným postihnutím. „Títo ľudia pracujú na správe cintorína, v infocentre a v mestskej knižnici, a na mestskej polícii, kde obsluhujú kamerový systém,“ vysvetlil primátor.

Samospráva tiež zamestnáva 15 uchádzačov o prácu, pričom 80 percent mzdových nákladov hradí štát, zvyšok mesto. Starajú sa o údržbu miestnych komunikácií či verejnej zelene, jeden pracuje v Zariadení opatrovateľskej služby v mestskej časti Strážky. "Na menších obecných službách pracuje 41 uchádzačov o zamestnanie a na dobrovoľníckej službe päť osôb,“ vymenoval primátor. Vlani tiež uchádzači o zamestnanie, evidovaní na úrade práce, pomáhali aj pri obnove renesančnej zvonice, konkrétne pri odstraňovaní starých omietok na vonkajšej fasáde.

Mesto cez rôzne nástroje štátu na podporu zamestnanosti zamestnáva celkovo 67 ľudí v rôznych pozíciách. Najmä v čase od jari do jesene by prijalo aj viac ľudí na menšie obecné služby, chýba však záujem zo strany nezamestnaných. „Pred niekoľkými rokmi na menších obecných službách pracovalo v našom meste aj 120 ľudí, väčšina z nich je však už odvtedy zamestnaná a našli si trvalejšiu prácu. V poslednom čase sa naše mesto stretáva s problémom, že nemá koho zamestnať na údržbu mesta, teda na výkon menších obecných služieb, a tak už aj v tejto oblasti pociťujeme nedostatok ľudí,“ vysvetlil ďalej Bieľak. Mesto by však podľa jeho slov prijalo na túto službu aj dvojnásobný počet ľudí.

Zhruba rok sa pripravuje zriadenie takzvaného sociálneho podniku či podniku sociálnej ekonomiky. Ide o súčasť Akčného plánu rozvoja okresu Kežmarok, ktorý bol schválený vlani vo februári. V rámci okresu by tak mali vzniknúť štyri sociálne podniky. Jeden z nich by sa mal v Spišskej Belej zameriavať na stavebnú a lesnú výrobu. „Po roku príprav však mesto nevie ako ďalej, štát neurčil, akú formu týmto podnikom dať, ako majú tieto podniky fungovať, podľa akých pravidiel,“ skonštatoval primátor. Ako dodal, dúfa, že v krátkom čase štát nastaví jasné pravidlá ich fungovania a podarí sa tak doriešiť všetky otvorené otázky potrebné na reálne rozbehnutie takýchto podnikov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona