V Španielsku zatkli ukrajinského lúpežníka, ktorý vykradol banky v 40 krajinách po celom svete

NETKY.SK • 27 Marec 2018, 06:00 • 2 min
V Španielsku zatkli ukrajinského lúpežníka, ktorý vykradol banky v 40 krajinách po celom svete

BARCELONA - V Španielsku zadržali ukrajinského počítačového hackera, šéfa kybernetického kriminálneho syndikátu, ktorý napadol 100 finančných inštitúcii po celom svete.

slovakia

left justify in out

O tom povedal Europol, informuje Financial Times. Podľa Europolu, gang priniesol viac ako 1 miliardu eur strát bankám, vo viac ako 40 krajinách sveta, pomocou škodlivého softvéru, známeho ako Carbanak a Cobalt.
     

Taktika gangu zahŕňala programovanie bankomatov na vydanie hotovosti v stanovenom čase, ktorý vybrali členovia gangu, ako aj manipulácie s elektronickými platobnými sieťami. Zisk, zločinci preprali pomocou kryptovej meny.
   

Do operácie na odhalenie gangu boli zapojené rôzne orgány, vrátane španielskej polície, Európskej bankovej federácie, banky súkromného sektora a bezpečnostné spoločnosti, FBI, orgány Bieloruska, Taiwanu a Rumunska.
     

Ako píše Španielske vydanie El Mundo, 34-ročný Ukrajinec Denis K. žil anonymne v Alicante so svojou ženou a synom. Teraz je vo väzení v Španielsku a prípad bude odovzdaný vnútroštátnemu súdu.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies