V Španielsku zatkli dvoch podozrivých z vysoko profesionalizovanej bunky IS

NETKY.SK • 8 December 2015, 14:59 • 2 min
V Španielsku zatkli dvoch podozrivých z vysoko profesionalizovanej bunky IS

MADRID - Dve osoby podozrivé z vytvorenia španielskej bunky militantnej skupiny Islamský štát (IS), z náboru islamských extrémistov a z naočkovávania tejto ideológie mladým ľuďom zatkli v Katalánsku a na súostroví Kanárskych ostrovov.

slovakia

left justify in out

Informoval o tom dnes španielsky minister vnútra Jorge Fernández Díaz, ktorého citovala agentúra AP.

 

Zdržanými sú muž a žena marockej národnosti, ktorí pôsobili v rámci "vysoko profesionalizovanej siete". Hlavnými aktivitami tejto bunky malo byť odovzdávanie "zidealizovaného obrazu ich boja" vnímavej španielskej mládeži, medzi ktorou robili nábor a zabezpečovali výcvik zameraný na používanie zbraní a výbušnín, špecifikoval šéf rezortu vnútra.

 

Fernández Díaz doplnil, že podozrivých zatkli dnes v meste Mataró na severovýchode Katalánska a na kanárskom ostrove Fuerteventura. Dvojica "bola v trvalom kontakte s hierarchiou islamského štátu v Sýrii" a obaja učinili verejnú prísahu vernosti vodcovi IS abú Bakrovi Baghdádímu.

Dvojica sa mala "konkrétne vyhrážať" Španielsku a Francúzsku, povedal minister bez ďalších podrobností.

 

Podľa zistení agentúry AP má byť osobou zatknutou na ostrove Fuerteventura 19-ročná žena a druhým podozrivým má byť 33-ročný muž. Ďalšiu totožnosť dvojice zadržaných Maročanov ministerstvo nekonkretizovalo.

 

Španielske ministerstvo vnútra od začiatku tohto roka zatklo už 100 podozrivých z islamistov.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies