V Španielsku zatkli 200 Číňanov podozrivých z organizovaných podvodov

NETKY.SK • 15 December 2016, 08:29 • 2 min
V Španielsku zatkli 200 Číňanov podozrivých z organizovaných podvodov

MADRID - Orgány v Španielsku zatkli viac ako 200 Číňanov v rámci operácie proti podvodníckym skupinám, ktoré prostredníctvom telefonátov vylákali od ľudí v Číne dovedna až 16 miliónov eur. Predstaviteľ čínskeho veľvyslanectva v Madride v stredu uviedol, že jeho krajina bude požadovať vydanie týchto osôb do vlasti, kde by mali byť postavené pred súd.

slovakia

left justify in out

Zásahy proti podvodníckym gangom uskutočnili Španieli v utorok v spolupráci s čínskymi kolegami, ktorí vedú príslušné vyšetrovanie. Španielska polícia informovala, že zlikvidovala 13 tzv. kontaktných centier operujúcich z miest v okolí Madridu, ako aj z Barcelony či Alicante na stredomorskom pobreží.

 

Čínski podvodníci kontaktovali svojich krajanov, pričom najskôr predstierali, že sú ich priateľmi alebo príbuznými a chcú ich len varovať, aby sa práve takýmto spôsobom nenechali oklamať. V neskorších telefonátoch sa už vydávali za policajtov vyšetrujúcich podvody, pričom sa im podarilo mnoho ľudí presvedčiť, aby vložili peniaze na určené bankové účty.

 

Medzi podozrivými osobami sú aj viacerí občania Taiwanu, ktorý Čína považuje za súčasť svojho teritória. Španielsko nemá diplomatické vzťahy s Taiwanom, zatiaľ čo s Čínou uzavrelo v roku 2006 dohodu o extradícii.

 

Španielsky policajný komisár Eugenio Pereiro uviedol, že predmetná sieť bola prevádzkovaná z Taiwanu a pôsobila na piatich kontinentoch. Výrazne prítomná bola podľa neho v Grécku či Arménsku. Jej obeťami sa stali tisíce Číňanov vrátane mnohých chudobných ľudí, z ktorých niektorí následne spáchali samovraždu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies