V Španielsku vydražia dve Ferrari bývalého kráľa Juana Carlosa

NETKY.SK • 20 Október 2015, 11:19 • 2 min
V Španielsku vydražia dve Ferrari bývalého kráľa Juana Carlosa

MADRID - Dve autá značky Ferrari, ktoré dostal ako dar španielsky kráľ Juan Carlos a ktoré pred abdikáciou venoval štátu, predá ministerstvo financií na dražbe. A dúfa, že z predaja získa približne 700.000 eur, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Dve elegantné štvorsedadlové Ferrari FF - jedno čierne a druhé striebornosivé - dnes vystavili vo vládnej predvádzacej miestnosti v centre Madridu, kde sa niekedy predávajú oficiálne autá, ktoré sa už nepoužívajú.

 

Kedysi jeden z najpopulárnejších monarchov Európy Juan Carlos, ktorý v 70. rokoch minulého storočia pomohol k hladkému prechodu Španielska na demokraciu, v júni 2014 abdikoval a umožnil tak svojmu synovi Felipemu nastúpiť na trón.

 

Popularita kráľa Juana Carlosa totiž prudko klesla v roku 2012, keď sa na verejnosti objavili správy o jeho poľovačke na slona na safari. Bežní Španieli vtedy zistili, že kráľ žije "na vysokej nohe" aj v období vlečúcej sa ekonomickej krízy.

 

Jeho syn, kráľ Filip VI. (47), sčasti obnovil dobré meno monarchie, keď začal žiť úspornejším štýlom a zaujal prísny postoj k niektorým škandálom, ktoré poškodzovali kráľovskú rodinu. Takisto sprísnil pravidlá týkajúce sa darov, ktoré teraz bránia príslušníkom kráľovskej rodiny prijímať drahé dary.

 

Dve Ferrari dostal Juan Carlos v roku 2011 od premiéra Spojených arabských emirátov (SAE), informoval španielsky denník El País. A dodal, že autá neboli nikdy používané a kráľ sa už na začiatku rozhodol darovať ich štátu.

 

Aukcia áut sa začala vyvolávacími cenami 350.000 eur za jedno a 345.000 eur za druhé, ako uviedlo v ozname španielske ministerstvo financií. Prípadným záujemcom dalo čas do 30. októbra, dokedy môžu dávať ponuky.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies