V Španielsku sa dnes začína kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

NETKY.SK • 9 Jún 2016, 13:21 • 2 min
V Španielsku sa dnes začína kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami

MADRID - Politické strany v Španielsku spustili dnes kampaň pred predčasnými parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia 26. júna a mali by ukončiť politickú paralýzu trvajúcu od vlaňajšieho decembra, odkedy sa politikom z dvoch tradičných hlavných strán ešte nepodarilo dohodnúť na novej vláde.

slovakia

left justify in out

Kampaň sa začína o polnoci zhromaždeniami, ktoré budú viesť predsedovia oboch hlavných strán, Mariano Rajoy z konzervatívnej Ľudovej strany (PP) a Pedro Sánchez zo Socialistickej strany (PSOE).

 

Mítingy s voličmi bude mať aj Pablo Iglesias z krajne ľavicovej strany Môžeme (Podemos) a Albert Rivera z propodnikateľskej strany Občania (Ciudadanos). Prieskumy verejnej mienky naznačujú, že PP by získala viac hlasov než v decembrových voľbách, ale opäť by nezískala parlamentnú väčšinu, ktorú mala v rokoch 2011-15. Socialisti a Podemos by sa delili o druhé miesto a Občania by skončili štvrtí.

 

Výsledky decembrových volieb v Španielsku pochovali systém politiky vlády dvoch strán, ktorá trvala 30 rokov - od pádu režimu diktátora Francisca Franca. Napríklad v roku 2011 získali ľudovci a socialisti spolu 73,3 percent hlasov.

 

Po decembrových voľbách sa spomínané štyri politické strany stretli na niekoľkých kolách rokovaní o vytvorení koalície, ktoré sa však vždy skončili neúspechom, čo kráľa Filipa donútilo k vypísaniu predčasných parlamentných volieb.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona