V Španielsku rastie strach z eboly, v Macedónsku sa čaká, v Srbsku izolovali 708 ľudí!

NETKY.SK • 10 Október 2014, 18:02 • 2 min
V Španielsku rastie strach z eboly, v Macedónsku sa čaká, v Srbsku izolovali 708 ľudí!

MADRID/SKOPJE/BELEHRAD - Počet osôb, ktoré sú medzičasom v Madride v karanténe, sa v uplynulých hodinách zvýšil z doterajších sedem na 14. Jedinou pacientkou s potvrdenou diagnózou ebola však naďalej zostáva zdravotná sestra, z ktorej okolia pochádzajú aj ďalšie pozorované osoby, vrátane jej manžela alebo napríklad dvoch kaderníčok.

slovakia

left justify in out

Štyridsaťštyriročnej Terese Romerovej dnes zdravotníci aplikovali experimentálny liek ZMapp, ktorý mal podľa nepotvrdených správ značný podiel na vyliečení dvoch amerických pacientov po prevoze z Afriky do USA, ktorý však neúspešne použili aj pri terapii 75-ročného španielskeho misionára a ktorého zásoby boli považované za viac-menej vyčerpané. Do Madridu sa podarilo dostať tento preparát teraz z Belgicka.
     

Informovala o tom španielska verejnoprávna televízia RTVE s odvolaním sa na hovorcu predmetnej nemocnice, Kliniky Carlosa III.
     

Zariadenie dnes navštívil španielsky premiér Mariano Rajoy, ktorý s odvolaním sa na informácie Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pri rozhovore s lekármi a členmi zdravotníckeho personálu zdôraznil, že riziko rozšírenia vírusu je veľmi nízke. Súčasne vyzval krajanov na upokojenie v reakcii na správy španielskych médií o rastúcom strachu a neistote v radoch občanov.
     

Rajoyová vláda zožala za údajnú nečinnosť ostrú kritiku nielen médií, ale aj opozície a odborov. Líder opozície Pedro Sánchez žiada dokonca od vládnych činiteľov denné správy o situácii. Odbory zasa poukázali na fakt, že informačný chaos a strach viedli k tomu, že na pracovisko v danej nemocnici sa nedostavilo množstvo zamestnancov. Klinika síce reagovala angažovaním náhradných pracovných síl, chýbajú im však skúsenosti s prácou na infekčnom oddelení a v kontakte s infikovanými podobnou chorobou.
     

Španielsko už zďaleka nie je jedinou európskou krajinou, v ktorej sa zaoberajú prípadmi eboly. Troch pacientov liečia po prevoze z Afriky v Nemecku, podozrivé prípady sa naposledy objavili v ČR, kde sa však obavy nenaplnili a ebolu už u daného pacienta vylúčili, ale aj v Macedónsku, kde skonal vo štvrtok Brit s podozrivými príznakmi.
     

"Je malá pravdepodobnosť, že mal ebolu, musíme však počkať na úplné výsledky," upozornila Jovanka Kostovská z komisie macedónskeho ministerstva zdravotníctva pre infekčné choroby na tlačovej konferencii v Skopje. Zároveň dodala, že neexistujú ďalšie podozrivé prípady nakazenia ebolou v Macedónsku.
     

Hotel, v ktorom bol Brit ubytovaný, naďalej zostáva izolovaný, zamestnanci a ďalší britský občan museli zostať v zariadení. Definitívu poskytnú vo veci až výsledky testov vzoriek krvi a tkaniva zosnulého, ktoré odoslali do laboratória v nemeckom Frankfurte.
     

Srbsko umiestnilo do karantény podľa informácií rezortu zdravotníctva v Belehrade doteraz 708 ľudí, 92 z nich pricestovalo do krajiny z regiónu zasiahnutom epidémiou eboly, informoval rakúsky verejnoprávny rozhlas. Ministerstvo však nekonkretizovalo, v akom období došlo k ich izolácii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies