V Španielsku podľahlo vírusu vyše 500 ľudí, počet nakazených sa zvyšuje aj na Slovensku

NETKY.SK • 24 Marec 2020, 16:13 • 2 min
V Španielsku podľahlo vírusu vyše 500 ľudí, počet nakazených sa zvyšuje aj na Slovensku

V Španielsku za jediný deň pribudlo 512 nových obetí koronavírusu. Celkový počet obetí tak v utorok stúpol už na 2 696. Hlavný hygienik Ján Mikas informoval, že na Slovensku máme aktuálne 204 pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19.

slovakia

left justify in out

Situácia v Španielsku

V Španielsku za jediný deň pribudlo 512 nových obetí koronavírusu. Celkový počet obetí tak v utorok stúpol už na 2 696. Počet nakazených vzrástol za posledných 24 hodín o 6 584, celkový počet ľudí nakazených koronavírusom je teda v Španielsku aktuálne 39 673.

 

img

Nápis "Ďakujem, zostávam doma" na budove madridskej radnice

 

Telá obetí ukladajú do haly

Obete pribúdajú takým tempom, že ich mŕtve telá začali v Madride ukladať do klziskovej haly na severozápade mesta. Dôvodom je okrem iného aj to, že madridské pohrebné služby odmietli prijímať ďalšie telá, kým nebudú mať k dispozícii dostatok ochranných prostriedkov. Práve Madrid je najvážnejšie postihnutým regiónom Španielska, pochádza z neho približne polovica všetkých španielskych obetí.

 

Počet nakazených stúpa aj na Slovensku
Na Slovensku máme aktuálne 204 pozitívnych výsledkov na ochorenie COVID-19. V utorok o tom na Úrade vlády SR informoval hlavný hygienik Ján Mikas. Za pondelok pritom pribudlo 19 nových prípadov, 432 vzoriek bolo negatívnych. Ako ďalej uviedol Mikas, od utorka začína prebiehať testovanie aj v Trenčíne, aktuálna kapacita je tak otestovať 1 000 vzoriek denne. "Laboratórna diagnostika je zabezpečená," skonštatoval Mikas. Celkovo bolo na Slovensku zistených 3 736 negatívnych prípadov.

 

img

 

Z akých okresov pochádzajú nakazení Slováci?
Ako ďalej konkretizovalo Ministerstvo zdravotníctva SR, pri nových prípadoch ide o dve ženy z okresu Topoľčany (FN Nitra), muža z okresu Nitra (FN Nitra), ženu z okresu Piešťany (FN Trnava), ženu z okresu Liptovský Mikuláš (ÚNV Ružomberok), ďalej dve ženy z okresu Čadca (drive – RÚVZ Košice a karanténa Gabčíkovo), muža z okresu Zvolen, muža a ženu z okresu Senec, ženu z okresu Malacky, muža z okresu Dunajská Streda, troch mužov a jednu ženu z okresu Bratislava. Jedna pozitívne testovaná má trvalé bydlisko v Španielsku a prechodný pobyt v okrese Bratislava. Dve nakazené sú podľa údajov rezortu zdravotníctva hospitalizované.

 

Ako je to vo svete?
Na celom svete sa koronavírusom nakazilo už takmer 395-tisíc ľudí a 17 226 osôb ochoreniu podľahlo. Najviac obetí, 6 077, pochádza z Talianska, kde je zároveň alarmujúco vysoký, takmer 10%, podiel mŕtvych v porovnaní s celkovým počtom osôb, u ktorých sa potvrdila nákaza. Nasledujú Čína s 3 277, Španielsko s 2 696, Irán s 1 812, Francúzsko s 860, Spojené štáty s 593 a Veľká Británia s 335 obeťami.

 

img

Poľná nemocnica v Taliansku


Rakúsko hlási 25 obetí a 4 782 nakazených, Poľsko deväť obetí a 799 nakazených a Maďarsko deväť obetí a 187 nakazených. V Českej republike sa nákaza potvrdila u 1 289, na Slovensku u 204 a na Ukrajine u 84 osôb. V Českej republike majú od utorka už dve obete, na Ukrajine zaznamenali tri úmrtia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Gabriela Nagyova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona