V Španielsku odvolali pohotovosť po výbuchu chemikálií a vzniku toxického oblaku

NETKY.SK • 13 Február 2015, 17:32 • 2 min
V Španielsku odvolali pohotovosť po výbuchu chemikálií a vzniku toxického oblaku

MADRID - Katalánsky úrad civilnej ochrany dnes zrušil všetky obmedzenia vyhlásené po štvrtkovom výbuchu v sklade chemikálií v meste Igualada asi 70 kilometrov od Barcelony, po ktorom oblasť so 60.000 obyvateľmi ohrozoval veľký, oranžový oblak toxického plynu.

slovakia

left justify in out

Šiesti ľudia utrpeli ľahké zranenia, ale iba jeden - s popáleninami nôh - musel byť hospitalizovaný, informovala tlačová agentúra AP.
     

Pohotovosť odvolali po 15 hodinách od nehody, ktorú podľa všetkého zavinila ľudská chyba. Uviedol to dnes starosta Igualady Marc Castells. Povedal, že k výbuchu došlo v dôsledku neúmyselnej zámeny produktov.
     

Po explózii nariadili obyvateľom mesta a piatich okolitých miest, aby nevychádzali a cesty do Igualady uzavreli. Zákaz vychádzania odvolali pre väčšinu ľudí po pár hodinách, až dnes ráno ho však zrušili pre starých ľudí, malé deti, ťarchavé ženy a ľudí s dýchacími problémami.
     

Úrad civilnej ochrany uviedol, že v danom prípade išlo okrem iných chemikálií aj o kyselinu dusičnú a chlorid železitý.
     

Vyšetrovatelia sa pokúšajú zistiť, či nízko ležiaci oblak, ktorý vznikol po výbuchu, bol oxid dusičitý, uviedla hovorkyňa úradu.
     

Tento agresívny, jedovatý plyn je rovnakej farby, ako bol uvedený oblak nad oblasťou. Môže vzniknúť po výbuchu chemikálií, medzi ktorými je kyselina dusičná. Páchnuci plyn sa objavuje vo výfukoch motorových vozidiel, vzniká spaľovaním fosílnych palív a pri testovaní jadrových bômb: atómovému hríbu dáva typickú oranžovú farbu, pripomenula AP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies