V Španielsku objavili fosíliu nového druhu cicavca s ostňami

NETKY.SK • 15 Október 2015, 12:27 • 2 min
V Španielsku objavili fosíliu nového druhu cicavca s ostňami

MADRID - Medzinárodný tím vedcov pod vedením Angely Buscalioni z Autonómnej univerzity v Madride popísal nový druh prehistorického cicavca, ktorý mal ostne podobné ako dnešné ježe.

slovakia

left justify in out

Fosílne pozostatky živočícha, ktorého pomenovali Spinolestes xenarthrosus, objavili na nálezisku Las Hoyas v Španielsku vo veľmi dobrom stave, pričom sa zachovali aj tkanivá srsti a kože či vnútorných orgánov. Fosília stará 125 miliónov rokov im tak ponúkla detailný pohľad na zatiaľ najstaršieho známeho cicavca s ostňami.

 

“Zvyčajne nájdete kosti či kostru, čo sa v prípade cicavcov stalo veľakrát, no nikdy sa nenašli tieto jemné časti v takom dobrom stave,” vysvetlil Thomas Martin z Univerzity v Bonne. Vedci okrem tkanív srsti, ostňov a šupín mohli analyzovať aj zachované tkanivá pľúc a pečene. Spinolestes xenarthrosus mal podľa vedcov veľkosť medzi myšou a potkanom a jeho hmotnosť bola približne 60 gramov. Mal veľké uši a špicatú tvár s krátkou hrivou a jemné srstnaté brucho. Na chrbte mal ostne a šupiny podobne ako pásavce, čo mu pomáhalo brániť sa voči predátorom. “Ak prišiel predátor a pohrýzol ho na chrbte, ostne ľahko odpadli a ostali v predátorovej tlame,” vysvetlil Martin, ktorý spolu s kolegami zverejnil popis nového druhu v časopise Nature.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona