V Španielsku havaroval na cvičeniach NATO český armádny vrtuľník, päť zranených

NETKY.SK • 6 November 2015, 09:51 • 2 min
V Španielsku havaroval na cvičeniach NATO český armádny vrtuľník, päť zranených

MADRID - Český armádny vrtuľník typu Mi-171Š havaroval dnes v Španielsku. Informuje o tom spravodajský server Novinky.cz.

slovakia

left justify in out

Podľa tlačovej správy českej armády sa na palube nachádzalo 11 vojakov a päť členov posádky. Zranenia utrpeli štyria vojaci a jeden člen posádky, žiaden z nich však nie je v ohrození života.

 

Vrtuľník sa zúčastňoval na cvičení vojsk Severoatlantickej aliancie Trident Juncture. Nehoda sa stala približne 15 kilometrov severovýchodne od Zaragozy v severnom Španielsku.

 

Armáda nešpecifikovala, čo presne sa pri nehode stalo. "Jasnejšie to bude zajtra," povedal Novinkám hovorca českej armády Petr Medek. Vyšetrovacia komisia vyrazí na miesto havárie hneď v piatok ráno, dodal. Zranení sú podľa vyhlásenia armády mimo ohrozenia života a previezli ich na prvé ošetrenie do nemocnice.

 

Vrtuľník a posádka sú z 22. základne vrtuľníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a prepravovaní vojaci sú príslušníkmi 601. skupiny špeciálnych síl z Prostějova.

 

Trident Juncture je najväčším vojenským cvičením aliancie v uplynulých 13 rokoch. Hlavná fáza trojtýždňových pozemných, námorných a vzdušných manévrov, ktoré sa odohrávali vo fiktívnom africkom regióne Soroton ovládanom diktátormi a na pozadí teroristických útokov a etnických konfliktov, sa začala 19. októbra na leteckej základni Trapani na Sicílii a končí sa v piatok. Popri talianskom území využilo NATO na manévre aj španielske a portugalské teritórium, ako aj susediace lokality Stredozemného mora a Atlantického oceánu.

 

Členské krajiny NATO a ich partneri zapojili do manévrov v uplynulých týždňoch spolu okolo 36.000 vojakov z vyše 30 aliančných a partnerských štátov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies