V spaľovni skončilo vyše 2,7 milióna kontrolných známok na lieh a tabak

NETKY.SK • 19 September 2016, 18:16 • 2 min
V spaľovni skončilo vyše 2,7 milióna kontrolných známok na lieh a tabak

ŽILINA – Vyše 2,7 milióna kontrolných známok na lieh a tabakové výrobky od firiem zo Žilinského kraja skončilo v piatok (16. 9.) v spaľovni. Väčšinou išlo o kontrolné známky, ktoré firmy nepoužili na označenie spotrebiteľských balení liehu a zákonná lehota na ich zužitkovanie už uplynula v dôsledku zmeny zákona. Ďalšie boli poškodené alebo im skončila doba exspirácie. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

slovakia

left justify in out

Pripomenula, že medzi štátom najsledovanejšie komodity, zaťažené spotrebnou daňou, patrí lieh a tabakové výroky. "Pre väčšiu kontrolu nad nimi vznikol systém označovania kontrolnou známkou a na slovenskom trhu sa môžu predávať, len ak sú riadne 'okolkované'. Nakladanie s kontrolnou známkou ako ceninou má svoje pravidlá. Akokoľvek poškodená, nepoužitá do desiatich mesiacov od prevzatia z tlačiarne alebo pre zmenu legislatívy už nepoužiteľná sa musí zničiť. Takto CÚ Žilina odovzdalo šesť firiem, ktoré obchodujú s liehom alebo tabakovými výrobkami a sú oprávnené 'kolkovať' spotrebiteľské balenia, viac ako 2,7 milióna známok. Až 98 % z nich sa na fľašky liehu ani nedostalo a ostatné boli poškodené," uviedla Chríbiková.

 

Likvidácia kontrolných známok sa podľa nej konala za prítomnosti žilinských colníkov, inšpekcie Finančného riaditeľstva SR a samotných zamestnancov spaľovne. "Zničeniu predchádzala podrobná kontrola ich počtu a pravosti, kde sa hodnotila použitá tlačiarenská technika, kvalita papiera a použitie ochranných prvkov. Predložené známky sa porovnávali aj so vzorovými výtlačkami. Zničením kontrolných známok sa znižuje riziko podvodov na spotrebných daniach a tiež poškodenia zdravia spotrebiteľov," dodala hovorkyňa CÚ Žilina.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona