V Spaľovni odpadu v Bratislave otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum

NETKY.SK • 23 September 2016, 13:45 • 2 min
V Spaľovni odpadu v Bratislave otvorili vzdelávacie environmentálne OLO Centrum

BRATISLAVA – Pri príležitosti prvého Dňa otvorených dverí v Spaľovni odpadu mestskej organizácie Odvoz a likvidácia odpadu (OLO) vo Vlčom hrdle dnes zároveň v jej priestoroch otvorili prvé výchovno-vzdelávacie environmentálne OLO Centrum v Bratislave. Jeho hlavným cieľom je predstaviť všetko podstatné, čo súvisí s odpadovým hospodárstvom a už najmladších Bratislavčanov učiť triedeniu a správnemu nakladaniu s odpadom.

slovakia

left justify in out

"Je zamerané na najmenších, ktorí by nás starších mali učiť separovať, ako sa starať o odpad, ako s ním nakladať a ako ho využiť ako ďalší tovar, výrobok," uviedol na brífingu generálny riaditeľ OLO Branislav Cimerman. Na Slovensku sa totiž ročne vyprodukuje okolo 1,5 milióna tony odpadu, z čoho približne šesť percent sa vytriedi a zrecykluje.

 

OLO Centrum je otvorené pre všetky vekové skupiny, od žiakov základných a stredných škôl, cez odborné vysoké školy po širokú verejnosť. Zaujímavou a interaktívnou formou zoznamuje so správnym triedením odpadu a o tom, čo všetko sa s ním deje od vhodenia do zbernej nádoby či kontajnera. "Celý ten odpadársky mix. Od triedenia, zberu, dotriedenia, recyklácie až po energetické zhodnotenie v spaľovni," doplnil Michal Sebíň, riaditeľ spoločnosti Natur-Pack, ktorá na projekte spolupracuje s mestskou organizáciou OLO.

 

Súčasťou návštevy centra je taktiež exkurzia v samotnej Spaľovni odpadu. "Aby sme priblížili spaľovňu ako takú, čo sa tu deje s odpadom, akým spôsobom je s ním nakladané. Aj že je to pod prísnym dohľadom. Je tu špičková technológia, máme tu veľmi dobré čistenie spalín, takže sa nemusia obávať tých vysokých komínov," podotkol riaditeľ spaľovne Marek Belák. Bezplatné exkurzie s odborným výkladom bude prebiehať počas celého roka, na jar a jeseň, vždy v utorok a štvrtok, raz do mesiaca aj v sobotu. Prihlášku nájdu záujemcovia na webovej stránke oboch spoločností, prípadne sa môžu objednať e-mailom na olocentrum@olo.sk.

 

Mestská organizácia OLO dnes zároveň otvorila prvýkrát dvere svojej spaľovne a pre návštevníkov je až do 22.00 h pripravený program. Okrem samotnej exkurzie v priestoroch spaľovne nechýba prehliadka vozového parku, s možnosťou priamo nazrieť do áut a odfotografovať sa v nich. Návštevníci tak uvidia nielen klasické veľké, ale aj malé zberné vozidlo či smetiarske auto, ako aj vozidlo s hydraulickou rukou či umývačkou zberných nádob, teda kontajnerov.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies