V Soule je pred začiatkom summitu G20 rušno

NETKY.SK • 11 November 2010, 14:24 • 2 min
V Soule je pred začiatkom summitu G20 rušno

V Soule je pred začiatkom summitu G20 rušno

slovakia

left justify in out

Pred oficiálnym začiatkom summitu 20 najväčších priemyselných a rozvojových krajín (G20) v juhokórejskom Soule je veľmi rušno. Konajú sa bilaterálne stretnutia hláv štátov a šéfov vlád, vydávajú sa výzvy a vyhlásenia.
      Americký prezident Barack Obama vyzval účastníkov stretnutia, aby odložili nabok aktuálne rozdielne názory a venovali sa realizácii predchádzajúcich dohôd o odstránení nerovnováh medzi krajinami s vysokým prebytkom v zahraničnom obchode a vysoko zadlženými importérmi.
      Americký minister financií Timothy Geithner vyhlásil, že Spojené štáty nikdy nedopustia, aby sa konjunktúra v krajine dosiahla oslabovaním dolára.
      Nemecká kancelárka Angela Merkelová v Soule znovu odmietla snahu, aby sa zníženie nerovnováh vo svetovej ekonomike riešilo administratívnymi zásahmi, ktoré by limitovali export niektorých krajín a iným vytvorilo priestor na vývoz. Tento návrh pred časom predložil americký minister financií.
       Na stretnutí so 100 vplyvnými manažérmi z celého sveta v Soule uviedla, že nevyhnutnou podmienkou zlepšenia situácie je aj dosiahnutie pružnosti mien hlavných hráčov vo svetovej výmene tovarov. Podľa analytikov mala na mysli hlavne Čínu.
      Pokiaľ ide o deficit Spojených štátov, kancelárka povedala, že ich problém tkvie hlavne v tom, že mnohé americké firmy stratili medzinárodnú konkurencieschopnosť.
      Summit sa oficiálne začne vo večerných hodinách soulského času pracovnou večerou.

Zdroj: TASR/DPA



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies