V Somálsku sa po 25 rokoch koná summit lídrov východnej Afriky

NETKY.SK • 13 September 2016, 17:26 • 2 min
V Somálsku sa po 25 rokoch koná summit lídrov východnej Afriky

MOGADIŠO - V somálskej metropole Mogadišo sa dnes začal summit lídrov krajín z oblasti východnej Afriky. Ide o prvé takéto stretnutie v Somálsku od roku 1991, keď sa tam začala občianska vojna. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na jednodňovom zasadaní afrického Medzivládneho úradu pre rozvoj (IGAD) sa za prísnych bezpečnostných opatrení zišli zástupcovia Džibutska, Etiópie, Kene, Somálska, Sudánu a Ugandy. Na programe ich rokovania by mali byť parlamentné a prezidentské voľby v Somálsku, ako aj situácia v Južnom Sudáne, kde júlové mocenské boje ešte väčšmi destabilizovali politický systém tohto najmladšieho štátu sveta.

 

Somálsko sužujú konflikty, kriminalita a nestabilita od zosadenia diktátora Mohameda Siada Barreho pred 25 rokmi. Radikálne milície aš-Šabáb sa už roky usilujú o zvrhnutie Západom podporovanej vlády v Mogadiše, pričom chcú v krajine nastoliť striktnú verziu islamského práva šaría.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona