V Somálsku havarovalo nákladné lietadlo so zbraňami, štyria mŕtvi

NETKY.SK • 9 August 2013, 10:21 • 2 min
V Somálsku havarovalo nákladné lietadlo so zbraňami, štyria mŕtvi

MOGADIŠO - Etiópske vojenské lietadlo plné munície havarovalo dnes pri pristávaní na letisku na morskom pobreží v somálskom hlavnom meste Mogadišo. Pri nehode zahynuli štyria zo šiestich členov posádky. Stroj začal horieť a do vzduchu stúpali obrovské stĺpy čierneho dymu. Reportérov svetových tlačových agentúr o tom informovali policajní predstavitelia letiska.

slovakia

left justify in out

Antonov An-24 sovietskej výroby sa dostal vo vzduchu do problémov, potom minul pristávaciu dráhu a krátko po 04.00 h miestneho času (06.00 h SELČ) sa zrútil na zem. Pritom sa aktivovala munícia, ktorá explodovala. Etiópska armáda podporuje boj Somálska proti militantom zo skupiny aš-Šabáb, napojenej na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida, hoci Etiópia nie je súčasťou mierových síl Africkej únie (AÚ).

"Počujeme explózie, pritom lietadlo horí. Je to ako v pekle," uviedol jeden bezpečnostný zdroj na letisku. Po uhasení požiaru zostal z lietadla iba začiernený plášť. Mierové sily AÚ, známe pod skratkou AMISOM, uviedli vo vyhlásení, že štyria členovia posádky zahynuli a dvaja sú v nemocnici. Nie je známe, aký druh munície viezlo lietadlo a pre koho bola určená. Na letisku bolo už skôr vidieť konvoj prázdnych somálskych vojenských kamiónov.

Munícia bola podľa agentúry AP zrejme určená vojakom Africkej únie alebo somálskym vojakom, ktorí stále vedú boj proti militantom z aš-Šabábu. Títo militanti už v minulosti strieľali na lietadlá, ale nie v posledných rokoch.

Letecká doprava na letisku sa značne zvýšila, keďže Modagišo sa pomaly spamätáva z desaťročí vojen. Dve veľké medzinárodné letecké spoločnosti - Turkish Airlines a Air Uganda - už prevádzkujú priame lety do Mogadiša.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies