V sokoliarskej šou na hrade Landskron účinkuje aj Lukáš zo Slovenska

NETKY.SK • 21 Jún 2012, 07:33 • 2 min
V sokoliarskej šou na hrade Landskron účinkuje aj Lukáš zo Slovenska

V sokoliarskej šou na hrade Landskron účinkuje aj Lukáš zo Slovenska - Cestovanie Neďaleko Villachu, druhého najväčšieho mesta rakúskeho Korutánska, môžu turisti objavovať rôzne športové, kultúrne či gastronomické zaujímavosti. Mesto má strategickú polohu

slovakia

left justify in out

img

Neďaleko Villachu, druhého najväčšieho mesta rakúskeho Korutánska, môžu turisti objavovať rôzne športové, kultúrne či gastronomické zaujímavosti. Mesto má strategickú polohu, nachádza sa len pár kilometrov od talianskych hraníc a Slovinska. V jeho blízkosti si môžu zvlášť milovníci zvierat vychutnať špeciálnu atrakciu - sokoliarsku šou na hrade Landskron. Na romantickom mieste zo 16. storočia ich do údivu privedú výkony dravých operencov, s ktorými vo výnimočnej šou účinkuje aj sokoliar zo Slovenska. Ako uviedol v rozhovore pre TASR Lukáš Víglaský, vystúpenia jeho zverencov možno sledovať do októbra dvakrát denne.
      "Iba v nedeľu a cez sviatky sú vystúpenia trikrát denne. Šou trvá približne hodinu, hodinu dvadsať. Vystúpenie sa začína krkavcom, pokračuje sokol myšiar, sokol sťahovavý a ďalej máme buď jastraba alebo výra, máme tú háje a potom lietame orly," vysvetlil mladý muž, ktorý asistuje počas vtáčej šou krkavcovi, sove, sokolovi, orliakovi a iným operencom, aby sa mohli predviesť ako v cirkuse. Lukáš nepoprel blízky vzťah s dravcami i ostatnými vtákmi, ktoré sú odchované a žijú na hrade. Naučil ich rôznym kúskom, ktoré obdivujú deti i dospelí. Tí vtáčie predstavenia odmeňujú zaslúženým potleskom.
      Sokoliar zo Slovenska zostáva v Rakúsku aj na zimu, venuje sa tréningu mladých zvierat a pripravuje ich na sezónu. Momentálne majú na hrade okolo 60 vtákov, nechýbajú medzi nimi ani mláďatá. "Teraz máme pri orlovi stepnom dovezeného myšiaka hôrneho, orol sa stará o to mláďa. Je to vždy lepšie, ako keď sa o to stará človek, lebo mladý vták si na človeka zvykne a potom má problém vrátiť sa do prírody," poznamenal 24-ročný sokoliar, ktorý si už vyskúšal aj biologickú ochranu čučoriedok v Kanade. Pri profesii sokoliara na rakúskom hrade Landskron však neplánuje zostať celý život. Zatiaľ si však užíva čas, ktorý venuje aj 29-ročnému krkavcovi Maxovi, orliakovi Nerovi či sove Ivane.
      Šou navštevujú i turisti zo Slovenska. Lukáš aj im už niekoľkokrát vyvrátil mýty o tom, že sova vidí iba v noci. "Sovy sú aj cez deň aktívne. Je to hlavne kvôli tomu, že majú mladé a tie potrebujú nepretržite prijímať potravu, aby rýchlo rástli. Rodičia sú nútení loviť aj cez deň," doplnil a hneď upriamil pozornosť na ďalšieho svojho zverenca. Aj orliak bielohlavý dokáže predvádzať kúsky, pre potravu je ochotný namočiť sa aj v malom bazéne. "Je to pre neho typické, živí sa rybami a tie loví nízkym letom nad vodou," vysvetlil Lukáš. Podľa neho nie je vôbec ťažké naučiť vtákov poslušnosti. "Nie je to ťažké, ale treba začať odmlada. Vták dospieva na hniezde. Keď je len v jeho okolí, má dosušené, dotlačené pierka, vtedy je vhodné začať s tréningom," tvrdí Lukáš Víglaský, ktorý začal so sokoliarstvom na Strednej lesníckej škole v Banskej Štiavnici, ako praktikant bol vyslaný do Rakúska a po absolvovaní vysokej školy skončil na hrade Landskron.
      Operených obyvateľov sídla si chodia obzerať nielen Rakúšania, ale aj turisti z Maďarska alebo Talianska. Ako uviedol sokoliar zo Slovenska, šou a zoo dravých vtákov denne navštívi okolo 400 až 500 turistov, milovníkov prírody i zvedavcov.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona