V Soči najúspešnejšími An, Björgenová a Domračevová

NETKY.SK • 24 Február 2014, 10:26 • 2 min
V Soči najúspešnejšími An, Björgenová a Domračevová

SOČI - Prehľad historických vrcholov a zaujímavostí zo zimných olympijských hier 2014 v Soči:

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

- Nórsky biatlonista Ole Einar Björndalen sa stal v Soči najúspešnejším "zimným olympionikom" v histórii. Vo svojej zbierke má osem zlatých, štyri strieborné a jednu bronzovú medailu. V počte prvenstiev sa vyrovnal legendárnemu krajanovi Björnovi Dähliemu, v počte cenných kovov bývalú hviezdu behu na lyžiach prekonal. 

- Björndalen sa zároveň stal po víťazstve v rýchlostných pretekoch na 10 km najstarším víťazom olympijských pretekov v individuálnej disciplíne. V čase triumfu 8. februára mal 40 rokov a 12 dní. 

- Nórska bežkyňa na lyžiach Marit Björgenová sa stala po ZOH 2014 najúspešnejšou ženskou účastníčkou zimných hier v histórii. V zbierke má šesť zlatých, tri strieborné a jednu bronzovú medailu. Spoločne s Bieloruskou Dariou Domračevovou sa s troma prvenstvami stali najúspešnejšími účastníčkami ZOH 2014. 

- Japonský skokan na lyžiach Noriaki Kasai a ruský sánkar Albert Demčenko sa predstavili už na rekordných siedmych zimných olympijských hrách v kariére. Obaja zo Soči odchádzali s medailou. 

- Doteraz sa nikdy nestalo, aby až v ôsmich súťažiach na jedných ZOH boli stupne pre víťazov zaplnené pretekármi len z jednej krajiny. Holanďania takto ovládli štyri disciplíny v rýchlokorčuľovaní - 500, 5000 a 10 000 m mužov a 1500 m žien. Američania dominovali v mužskom slopestyle akrobatického lyžovania, Francúzi v rovnakom športe v skikrose a nórske bežkyne na lyžiach v pretekoch na 30 km s hromadným štartom. V záverečný deň obsadili kompletné stupne víťazov ruskí bežci na lyžiach na 50 km voľne s hromadným štartom. 

- Najúspešnejším mužským účastníkom ZOH sa stal s troma zlatými a jednou bronzovou medailou ruský rýchlokorčuliar na krátkej dráhe Viktor An. Zároveň je prvým športovcom v histórii, ktorý sa stal olympijským víťazom za dve rôzne krajiny, ktoré nie sú spojené politicky alebo kontinuálne nie sú po sebe nástupnícke. An sa radoval z úspechov už v roku 2006 ako reprezentant Kórejskej republiky. 

- Sánkar Armin Zöggeler z Talianska sa stal prvým športovcom, ktorý vybojoval medailu na šiestich rôznych ZOH. V Soči svoju zbierku rozšíril o bronz. 

- Holanďanka Ireen Wüstová odchádza zo Soči s piatimi medailami (2 - 3 - 0). Stala sa len desiatym športovcom či športovkyňou v histórii a piatou zástupkyňou rýchlokorčuľovania, ktorá na jedných ZOH vybojovala rekordných päť medailí. 

- Dvojičky Michel a Ronald Mulderovci napodobnili amerických zjazdárov Phila a Steva Mahreovcovov (slalom 1984) a získali v jednej disciplíne obaja medailu. Michel bol zlatý a Ronald bronzový v rýchlokorčuľovaní na 500 m. 

- Prvýkrát v histórii ZOH mala jedna disciplína dve víťazky. V ženskom zjazde sa o zlato podelili Slovinka Tina Mazeová a Švajčiarka Dominique Gisinová. Obe dosiahli na stotinu sekundy rovnaký čas. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies