V Sobranciach sa vyskytlo viacero prípadov žltačky typu A

NETKY.SK • 2 September 2016, 18:12 • 2 min
V Sobranciach sa vyskytlo viacero prípadov žltačky typu A

SOBRANCE – V Sobranciach sa vyskytlo viacero prípadov vírusovej hepatitídy typu A, ľudovo nazývanej žltačka. Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Michalovciach vydal v tejto súvislosti zákaz organizovať v meste hromadné podujatie.

slovakia

left justify in out

Dnes sa v tejto súvislosti konalo stretnutie primátora Sobraniec Pavla Džurinu s regionálnou hygieničkou Jankou Staškovou. Ako vyplýva z vyhlášky zverejnenej na internetovej stránke Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Michalovce, hygienici vydali zákaz na základe opakovaných hlásení výskytu žltačky z nemocnice Š. Kukuru v Michalovciach. V prípade konania hromadných akcií by mohlo dôjsť k ďalšiemu šíreniu žltačky.


Ako informoval hovorca spoločnosti Svet zdravia Tomáš Kráľ, ktorej patrí aj michalovská nemocnica, infekčné oddelenie zatiaľ nemuselo zvyšovať svoju kapacitu, no v prípade potreby je nemocnica na takýto krok pripravená. „Podľa informácií primára tamojšieho infektologického oddelenia situácia už trvá tri týždne a nemocnica hospitalizuje približne 20 pacientov so žltačkou týždenne a ich počet sa ani nezvyšuje, ani neklesá,“ povedal Kráľ. Doložil, že vo väčšine prípadov ide o dospelých obyvateľov Sobraniec a Michaloviec a nie osadníkov.


Ako dnes pre agentúru SITA uviedol primátor Sobraniec Pavol Džurina, spoločne s hygieničkou hovorili o situácii a prijatých opatreniach a navštívili aj lokalitu obývanú Rómami. Podľa neho nejde o epidémiu. „Akceptujeme rozhodnutie michalovského RÚVZ a dnes sa preto neuskutočnilo podujatie v sobraneckom gitarovom múzeu. Nebudú sa konať cez víkend žiadne futbalové zápasy, začiatok školského roka však nie je ohrozený,“ povedal Džurina.

 

Ako uviedol, hygienici ho informovali, že po kontrole sa nepotvrdila fáma o infikovaní sa po dotyku s nákupnými vozíkmi. Doložil, že otvorenou otázkou zatiaľ ostáva, či sa 15. až 17. septembra uskutoční Sobranecký jarmok. Definitívne rozhodnutie padne na budúci týždeň v utorok.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona