V sobotu zažijú návštevníci kaštieľa kávový deň

NETKY.SK • 5 August 2010, 06:34 • 2 min
V sobotu zažijú návštevníci kaštieľa kávový deň

V sobotu zažijú návštevníci kaštieľa kávový deň

slovakia

left justify in out

img

Slovenské národné múzeum (SNM) - Múzeum Betliar neďaleko Rožňavy ponúka v lete sériu koncertov a zaujímavých podujatí. Ako uviedla Markéta Plichtová z oddelenia marketingu a komunikácie, už v prvú augustovú sobotu (7.8.) sa návštevníci historického parku pri kaštieli môžu tešiť na koncert bigbandu a prednášku odborníka na kávu Michala Šturca. "Okrem toho je počas celej letnej sezóny sprístupnená výstava Tá pravá šálka kávy približujúca históriu, ale aj správny spôsob podávania tohto populárneho nápoja," povedala Plichtová.
      Ako ďalej poznamenala, slovenský gurmán a cestovateľ Michal Šturc navštívil kvôli svojmu výskumu kávy kávovníkové plantáže, kaviarne a reštaurácie v takmer 50 krajinách sveta. "V sobotu zavíta do kaštieľa v Betliari, aby v besede venovanej svojim cestám po svete umožnil všetkým kávičkárom premeniť svoju vášeň na skutočné gurmánstvo," priblížila Plichtová pripravovanú akciu. Šturcova prednáška priamo nadväzuje na výstavu Tá pravá šálka kávy, ktorá približuje príbeh kávového zrnka od jeho dozrievania na plantáži až po jeho každodennú konzumáciu. Návštevníci majú priamo na výstave možnosť vychutnať si kávu v atmosfére starého obchodíka a štýlovej kaviarne. Výstava bola otvorená vo výstavných priestoroch SNM - Múzea Betliar 14. júna a potrvá do 20. septembra. Vstup na ňu je zdarma. Príjemný kávový deň vyvrcholí podvečer, keď zaznejú tóny Retro Music Band Orchestra. Jedenásťčlenný rožňavský bigband pod vedením Alexandra Kovtuna predstaví v hodinovom koncerte pod veľkou magnóliou pred kaštieľom Betliar výber melódií z 30. až 60. rokov 20. storočia. Návštevníci budú mať možnosť posedieť si v tieni stromov historického parku a započúvať sa do tónov charlestonov, swingových melódií a viacerých známych piesní Františka Krištofa Veselého. Koncert určený pre širokú verejnosť je bezplatný.
      "SNM - Múzeum Betliar spravuje tri stále expozície – kaštieľ v Betliari, hrad Krásnu Hôrku a Mauzóleum v Krásnohorskom Podhradí. Expozícia v priestoroch kaštieľa Betliar je zameraná na život a bytovú kultúru uhorskej šľachty v 18. a 19. storočí. Vznikla z pôvodného mobiliáru a umeleckých zbierok viacerých príslušníkov grófskej rodiny Andrássyovcov, ktorí tu v minulosti žili a pôsobili," priblížila Plichtová atmosféru kaštieľa. Po rozsiahlej rekonštrukcii, ktorá bola ukončená v roku 1994, vznikla nová muzeálna expozícia. Tvorí ju takmer 50 obytných miestností, viacero komunikačných a úžitkových priestorov. Dejiny kaštieľa, ktorý bol spočiatku iba jednoduchou prízemnou obrannou stavbou so strieľňami, sa začali odvíjať v 14. storočí. V súčasnosti spravuje približne 25.000 kusov zbierkových predmetov.
      "Kaštieľ Betliar obklopuje jeden z najkrajších anglických parkov na Slovensku, v ktorom rastú vzácne cudzokrajné dreviny, ale aj domáce duby a smreky. Darí sa tu aj najväčšej magnólii v strednej Európe. Park postihlo v júni veľké nešťastie, keď víchrica zničila 51 stromov. Momentálne SNM - Múzeum Betliar pracuje na odstraňovaní škôd. Napriek tomu je kaštieľ miestom, kde možno stráviť príjemné chvíle či už v expozíciách, alebo v okolí," uzavrela Plichtová.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona