V sobotu udelia cenu Jána Langoša, predstavia aj knihu

NETKY.SK • 8 December 2016, 13:16 • 2 min
V sobotu udelia cenu Jána Langoša, predstavia aj knihu

BRATISLAVA - Súčasťou tohtoročného slávnostného odovzdávania ceny Jána Langoša pre osobnosti zo Slovenska a zahraničia za odhaľovanie pravdy, boj za slobodu a ľudské práva a posilňovanie občianskej odvahy bude aj predstavenie knihy Ján Langoš.

slovakia

left justify in out

Strážca pamäti, ktorú napísal jeho dlhoročný priateľ a novinár Alexander Balogh. Knihu predstavia v sobotu 10. decembra počas Dňa ľudských práv v Aule Univerzity Komenského v Bratislave hudobníci a skladatelia Marián Varga a Vladimír Merta. Ako novinárom na dnešnej tlačovej besede oznámil Filip Vagač z Nadácie Jána Langoša, pre veľký záujem viac ako 250 ľudí presunuli oceňovanie osobností a uvedenie knihy do života z Malej scény STU do priestorov univerzity. Laureátov ceny za obhajobu pravdy predstavia na podujatí Fedor Gál a Martin Bútora.


O vydanie titulu Ján Langoš. Strážca pamäti sa postaralo vydavateľstvo a kníhkupectvo Artforum v spolupráci s Nadáciou Jána Langoša. Ako povedal na tlačovej konferencii Balogh, nie je to kniha investigatívna, historiografická či politická, „je to skôr pokus o Jánov civilný portrét". Kostru knihy tvorí Baloghov rozhovor s manželkou zosnulého Jána Langoša, do ktorého je vložených okolo 20 textov, ktoré vznikli na základe rozhovorov s inými ľuďmi. „Dva-tri texty sú vyslovene mojimi spomienkami na naše dovolenky, " dodal Balogh o knihe o svojom priateľovi. Úvod knihy napísal Martin Šimečka a záver knihy tvoria texty oboch dcér Jána Langoša, Niny aj Lucie. Autorom fotografie na obálke knihy je reportér a fotograf Andrej Bán.


Po skončení slávnostného programu sa v divadle Malá scéna o 19:30 uskutoční divadelná premiéra pôvodnej dramatickej hry Ľuby Lesnej Supy verzus klarinet, ktorá vznikla podľa skutočnej udalosti. Zahrajú si v nej Judita Hansman, Rasťo Piško a Anna Nováková. Ide o príbeh Hartmuta Tautza, mladého klarinetistu z východonemeckého Magdeburgu, ktorý sa v roku 1986 rozhodol emigrovať na Západ cez slovenskú Petržalku. Neuvedomil si, že aj v bývalom Československu bola hranica rovnako chránená ako vo vtedajšej Nemeckej demokratickej republike (NDR). Nožnicami na železo prestrihol oplotenú zátarasu, to však vyvolalo poplach, otvoril sa koterec a vybehli psy špeciálne vycvičené na to, aby zadržali narušiteľov hraníc. „Hartmut Tautz musel zomrieť len preto, že túžil po slobode. Tie psy ho roztrhali tak, že keď ho po trištvrte hodine, čo ho tam nechali ležať, odviezli k lekárovi, ten povedal, že už nie je šanca ho zachrániť," dodal k skutočnému príbehu a inscenácii Vagač.


„Tento rok je to desať rokov od smrti môjho manžela," povedala Gabriela Langošová k výročiu úmrtia manžela, ktorého spomienke je každoročné udeľovanie cien venované. „Zdalo sa nám, že myšlienka, ktorú on (Ján Langoš pozn. red.) vždy hovoril, že kto nepozná svoju minulosť, je nútený ju opakovať... znova ožíva..." dodala Langošová. Aj preto dostala kniha názov Ján Langoš. Strážca pamäti., pretože je dôležité poznať to, čo sa v histórii stalo.


Nadácia Jána Langoša vznikla v auguste roku 2007, krátko po tragickej smrteľnej havárii Jána Langoša z iniciatívy jeho priateľov, manželky Gabriely a jeho dcér. Jej cieľom je pokračovať v neúnavnom boji za pravdu, slobodu a demokraciu, podporovať iniciatívy občanov, ktoré sú prejavmi občianskej odvahy v boji za demokratické hodnoty a pri odhaľovaní pravdy o totalitných režimoch. Nadácia tak chce pokračovať v nedokončenej práci Jána Langoša. Cena sa udeľuje od roku 2007. Prvým laureátom ceny bol knieža Karel Schwarzenberg. Medzi jej laureátov patria aj Árpád Göncz, Jeho Svätosť XIV. Dalajláma Tenzin Gyatso, Fedor Gál, Václav Havel, Ivan Kadlečík a Anton Srholec.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies