V sobotu sa začína 70. zasadanie Valného zhromaždenia OSN, očakávajú sa nové opatrenia

NETKY.SK • 14 September 2015, 14:32 • 2 min
V sobotu sa začína 70. zasadanie Valného zhromaždenia OSN, očakávajú sa nové opatrenia

NEW YORK - Valné zhromaždenie OSN otvorí v sobotu 15. septembra v hlavnom sídle OSN v New Yorku svoje 70. zasadanie. Oznámila to dnes informačná služba svetovej organizácie.

slovakia

left justify in out

Týždeň po otvorení bude nasledovať summit OSN, ktorého cieľom bude prijať rozvojovú agendu po roku 2015. Na plenárnom stretnutí na vysokej úrovni, ktoré sa bude konať 25.-27. septembra, sa očakáva, že svetoví lídri sa dohodnú na novom súbore trvalo udržateľných opatrení, ktoré stavajú na úspechoch a skúsenostiach historických miléniových rozvojových cieľov – cieľoch OSN namierených proti chudobe, ktoré majú byť ukončené do konca roka 2015.

 

Každoročná všeobecná rozprava valného zhromaždenia, na ktorej sa stretnú hlavy štátov a vlád, ako aj ďalší vysokopostavení predstavitelia krajín, aby predstavili svoje pohľady na súčasné pálčivé svetové problémy, sa začne v pondelok 28. septembra a bude trvať až do pondelka 5. októbra. Predsedom 70. zasadania Valného zhromaždenia OSN je Mogens Lykketoft z Dánska, ktorý v rokoch 2000–2001 pôsobil ako dánsky minister zahraničných vecí.

 

Ako Lykketoft zdôraznil v prejave na pôde svetovej organizácie po svojom zvolení v júni tohto roka, vďaka svojmu dátumu narodenia, 9. januára 1946 v Kodani, sa bude počas predsedania blížiť k svojmu osobnému jubileu 70. narodeninám. Témou jeho funkčného obdobia ako predsedu valného zhromaždenia bude "OSN v sedemdesiatke – nový záväzok k činom". Lykketoft sa vyjadril, že jeho prioritou bude zabezpečiť, aby bol summit príležitosťou pre svetových lídrov spojiť sa a dosiahnuť nové, trvalo udržateľné rozvojové ciele v novom záväzku k činom. Jeho ďalšie ciele sa sústreďujú na mier, bezpečnosť a ľudské práva.

 

"Je smutné, ale neodvratné, že dnešný svet trpí ozbrojenými konfliktami, terorizmom, násilným extrémizmom, radikalizáciou, šírením jadrových zbraní, ako aj stupňujúcim sa rizikom ďalšieho napätia medzi mocnosťami. Je úplne jasné, že len svet, ktorý preukáže rešpekt voči najzákladnejším ľudským právam, bude dostatočne harmonický i sociálne a trvalo udržateľný," povedal Lykketoft.

 

V rámci 70. zasadania Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov sa budú okrem niekoľkých ďalších rokovaní konať aj dve osobitné zasadania - jedno k celosvetovému problému s drogami a druhé k téme HIV/AIDS, sumarizovala Informačná služba OSN.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies