V sobotu sa v Bratislave konal prestížny 13.ples v opere.

NETKY.SK • 14 Január 2013, 08:20 • 2 min
V sobotu sa v Bratislave konal prestížny 13.ples v opere.

V sobotu sa v Bratislave konal prestížnyny 13. ples v opere.

slovakia

left justify in out

imgHlavné mesto žilo v sobotu najočakávanejšou udalosťou začínajúcej plesovej sezóny. V historickej budove Slovenského národného divadla (SND) sa konal prestížny 13. ples v opere. Na 300 párov osobností spoločenského, kultúrneho aj hospodárskeho života Slovenska čakal program, ktorý sa niesol v znamení spojenia klasického aj moderného hudobného žánru.
      Prevažná väčšina hostí bola zvedavá najmä na vystúpenie hviezdy 13. plesu v opere, ktorá mala tú česť otvoriť ho slávnostne tradičným úderom na gong. Tento rok sa medzi hviezdy bratislavského plesu zaradila britská speváčka Sharleen Spiteri, frontmanka skupiny Texas.
      Klasický hudobný žáner reprezentoval Pavol Bršlík. V jeho podaní odzneli dve z najslávnejších operných árií Granada a O sole mio. Tenorista svetového formátu  zaspieval aj duet s tohtoročnou moderátorkou plesu, opernou divou Adrianou Kučerovou.
      Program bol podľa Mateja Drličku holdom opere. "V roku 2013 totiž uplynie 160 rokov od chvíle, keď Giuseppe Verdi uviedol svoju svetoznámu operu La Traviata. Práve z nej odznela obľúbená ária Libiano, ktorou symbolicky oslávili toto okrúhle výročie," doplnil dramaturg hudobnej časti programu Plesu v opere, ktorý otváral oficiálny otvárací valčík profesionálnych tanečníkov z Interklubu Madit.
      Hosťom sa predstavil aj husľový virtuóz Vladimír Jablokov a baletní umelci zo svetoznámeho Viedenského štátneho baletu pod vedením Manuela Legrisa. Vo vystúpení s názvom Before Nightfall hostia plesu videli držiteľku ocenení Kvet baletu a Ceny Baletného klubu Viedenskej štátnej a ľudovej opery Ninu Polákovú a Romana Lazíka. Ten vyštudoval balet na štátnom Konzervatóriu v Bratislave a pôsobil ako prvý sólista v SND. Následne tancoval v baletných súboroch v Izraeli, Juhoafrickej republike a v Bavorskom štátnom balete. Od roku 2007 je sólistom Viedenskej štátnej opery. Roman Lazík je držiteľom prestížnych ocenení na Slovensku, v Európe aj v USA.
      Všetci umelci sa aj tento rok predstavili pod taktovkou tanečného choreografa Jána Ďurovčíka, ktorý sa opäť ujal úlohy režiséra plesového programu. V ňom ďalej figurovala aj speváčka Svetlana Rymarenko. Členka vokálnej skupiny Fragile zaspieva plesovým hosťom spolu s Cigánskymi diablami a Oskarom Rózsom. V programe ďalej vystúpili Boom Band orchester, speváci Helena Vondráčková, Vašo Patejdl, Beáta Dubasová a skupina Desmod.
      Aj 13. ples v opere sa niesol v znamení pomoci. Výťažok z dobrovoľného vstupného, ktorého minimálna výška bola 500 eur pre jeden pár, poputoval Nadácii Detského kardiocentra. Zakúpia z neho technické vybavenie operačných sál v novom pavilóne Detského kardiocentra.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies