V sobotu otvorili nový úsek R7 v Bratislave. Ďalšie sprejazdnia už v priebehu týždňa

NETKY.SK • 3 Október 2021, 10:42 • 2 min
V sobotu otvorili nový úsek R7 v Bratislave. Ďalšie sprejazdnia už v priebehu týždňa

BRATISLAVA - Posledné úseky projektu D4/R7 sa budú otvárať postupne.

slovakia

left justify in out

Spoločnosť D4R7 Construction v sobotu (2. októbra) večer otvorila zvyšný úsek rýchlostnej cesty R7 od križovatky Bratislava - Juh po križovatku Bratislava - Nivy (Prievoz) v dĺžke 6,3 kilometra.

 

Postupné otváranie úsekov D4R7

„Začiatok tohto úseku R7 je pokračovaním Bajkalskej ulice a je spojený s existujúcou diaľničnou sieťou, konkrétne prostredníctvom D1 v mieste mimoúrovňovej križovatky Prievoz, ktorej vetvy budú otvorené v neskoršej etape. Potom prechádza lokalitou Malé Pálenisko, prechádza cez Malý Dunaj a vedie západným okrajom Slovnaftu do jeho juhozápadného rohu,“ informoval zhotoviteľ úsekov D4 a R7 v rámci PPP projektu v Bratislave a okolí.

 

img

Dôvod postupného otvárania úsekov podľa D4R7 Construction pramení z komplikovanejšej organizácie dopravy a vyvarovania sa dôsledkom možných dopravných zápch. „Prosíme verejnosť o trpezlivosť s víkendovými otváracími procedúrami. Výsledkom pre všetkých vodičov bude pohodlnejšie spojenie po R7 a D4 do Bratislavy,“ dodal zhotoviteľ.

 

Súvisiaci článok: Doležal zachraňuje spackaný projekt D1/D4. Pripravuje zákon, ktorý chce schvaľovať v zrýchlenom konaní

 

Mestský úsek diaľnice

Novootvorený úsek R7 nadväzuje na trasu rýchlostnej cesty Bratislava, Juh - Šamorín - Holice, ktorá je v prevádzke už od júla minulého roka. Celá R7 má dĺžku 32 kilometrov.

 

Chýba ešte prepojenie R7 a Prístavnej ulice v Bratislave, ktoré by mal zhotoviteľ dokončiť do dvoch mesiacov. „Bude to posledný mestský úsek tejto dopravnej stavby. Po jeho spustení by sa doprava v tejto časti Bratislavy už mala ustáliť a my sa budeme môcť konečne venovať aj ďalším dôležitým stavbám," informoval ešte v piatok primátor hlavného mesta Matúš Vallo na sociálnej sieti.

 



V nedeľu (3. októbra) bude zhotoviteľ postupne až do večerných hodín spúšťať zostávajúci úsek D4 Petržalka (Rusovce) - Jarovce v dĺžke 2,2 kilometra. Po spustení tak bude D4 súvisle prejazdná od Jaroviec a diaľnice D2 po križovatku D4, Východ pri Ivanke pri Dunaji.

 

Dokončiť však ešte treba krátku časť D4 Čierna Voda - Bratislava, Východ. Pred týždňom zhotoviteľ otvoril úsek D4 Bratislava, Petržalka - Bratislava, Juh v dĺžke 4,3 kilometra, vrátane trojkilometrového dunajského súmostia s hlavným Lužným mostom.

 

Prečítajte si tiež: Minister dopravy sľubuje, že koncom septembra sprejazdnia nultý obchvat D4R7

 

Spackaná križovatka D1/D4
Primátor Bratislavy tiež upozornil, že cez víkend ešte nebudú spustené chýbajúce vetvy rondelu Prievoz, ktorý je pre dopravu v meste zásadný, nakoľko má rozdeľovať dopravu z R7 a D1 v smere do centra, Petržalky a Ružinova.

 

„Najbližší týždeň tak doprava na rondeli a Bajkalskej môže byť komplikovaná," uviedol Vallo a dodal, že mesto zhotoviteľa žiadalo, aby chýbajúce vetvy rondelu otvoril najneskôr do týždňa od spustenia R7. „Ten snahu spustiť tieto časti počas víkendu 9. a 10. októbra aj potvrdil," podotkol primátor.

 

img

V prvom rade bude treba doriešiť chýbajúce prepojenie obchvatu D4 a diaľnice D1, ktoré však podľa Valla aj pri najväčšom úsilí potrvá niekoľko rokov. „Zároveň potrebujeme definitívne spustiť plánovanie a obstaranie prepojenia D2 a D4 tunelom pod Malými Karpatmi. Bude to veľmi náročné, veľmi drahé, ale aj veľmi prospešné, lebo tranzitná doprava by sa po týchto stavbách mala Bratislave úplne vyhnúť," uzavrel primátor.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona