V Sobotu nás čakajú už v poradí štvrté priame voľby prezidenta

NETKY.SK • 14 Marec 2014, 07:59 • 2 min
V Sobotu nás čakajú už v poradí štvrté priame voľby prezidenta

BRATISLAVA - Približne 4,3 milióna oprávnených voličov môže už v sobotu 15. marca od 7:00 do 22:00 v 5 958 volebných okrskoch rozhodnúť o novej hlave štátu. Aj v obciach, v ktorých starosta rozhodne o skoršom otvorení volebných miestností, sa musí hlasovať do 22:00.

slovakia

left justify in out

V sobotňajšom 1. kole volieb prezidenta SR bude zo 14 kandidátov po prvýkrát hlavu štátu vyberať približne 336 500 mladých. Taký je podľa údajov Štatistického úradu (ŠÚ) SR počet občanov Slovenskej republiky, ktorí v období od prezidentských volieb v roku 2009 dosiahli 18 rokov potrebných na účasť na hlasovaní. Z nich vôbec po prvý raz v živote bude môcť svoje voličské právo využiť približne 18-tisíc prvovoličov, medzi ktorých patria tí občania, ktorí od konania volieb do VÚC v novembri 2013 do marcového termínu volieb hlavy štátu dosiahli vek 18 rokov. Voliť prezidenta SR pritom môže každý občan SR, ktorý v deň voľby dovŕšil 18 rokov a nachádza sa na území Slovenska. Zo zahraničia sa voliť nedá.

 

Prvé čiastkové výsledky sobotňajšieho hlasovania o budúcom prezidentovi z prvých okrskov by mohli byť známe približne pol až trištvrte hodiny po uzatvorení volebných miestností, teda v noci 15. marca pred 23:00. Štatistický úrad bude priebežné výsledky z hlasovania zverejňovať tradične na doménach - https://volbysr.sk a https://www.statistics.sk. Postupne sa tu objavia údaje zo všetkých 5 958 volebných okrskov a 49 volebných obvodov. Definitívne výsledky publikuje ŠÚ SR na spomínaných webstránkach ihneď po ich schválení Ústrednou volebnou komisiou (ÚVK) v nedeľu 16. marca. Výsledky volieb sa podľa predsedníčky ŠÚ SR Ľudmily Benkovičovej dajú očakávať, “keď budú zosumarizované a zachytené výsledky zo všetkých zápisníc“. V predošlých voľbách prezidenta v roku 2009 posledná zápisnica okrskovej volebnej komisie prišla o 01:30 a posledný volebný obvod bol bratislavský a výsledky tu boli známe o 02:18.

 

Pokojný priebeh volieb, ochranu volebných miestností a sídiel volebných komisií zabezpečí polícia. Osobitnú pozornosť venuje prípadom kupovania hlasov, či iného ovplyvňovania voličov a marenia priebehu volieb. Ide o trestné činy, za ktoré hrozí väzenie. Polícia vyzvala občanov, aby svoje poznatky o činnostiach, ktoré môžu narušiť priebeh volieb, bezodkladne oznámili na najbližší útvar policajného zboru, prípadne na bezplatné telefónne číslo 158.

 

Až do zatvorenia volebných miestností v sobotu o 22:00 platí informačné moratórium. Moratórium znamená zákaz zverejňovať alebo vysielať v rozhlase, televízii a v hromadných informačných prostriedkoch informácie o kandidátoch v ich prospech alebo v neprospech slovom, písmom, zvukom alebo obrazom. Moratórium sa nevzťahuje na bilbordy vyvesené počas kampane, nové pribudnúť nemôžu. Posledné výsledky prieskumov verejnej mienky sa mohli zverejniť v stredu. Zákon zároveň zakazuje uverejňovať výsledky prieskumov hlasovania počas samotného hlasovania. Priebežné informácie o hlasovaní môže poskytnúť len ÚVK. Počas voľby zákon zakazuje v budovách, kde sú volebné miestnosti, a v ich bezprostrednom okolí presviedčanie za voľbu alebo proti voľbe niektorého z kandidátov. 

 

Rady a odpovede na otázky súvisiace so sobotňajším 1. kolom volieb prezidenta ponúka voličom volebná infolinka ministerstva vnútra na bratislavských telefónnych číslach: 02/ 4859 2312 a 02/ 4859 2313. Na otázky o právach a povinnostiach voličov, ako aj na organizáciu volieb im odpovedia zamestnanci ministerstva dnes do 15:30 a v deň volieb od 7:00 do 22:00. Volebná infolinka je určená výhradne pre voličov a neposkytujú na nej informácie právnickým osobám, médiám, politickým stranám či obciam. 

 

Prvé kolo v poradí štvrtých priamych volieb prezidenta sa uskutoční v sobotu 15. marca. Ak v prvom kole ani jeden z kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov voličov, druhé kolo bude o dva týždne, v sobotu 29. marca. O post hlavy štátu sa pôvodne uchádzalo rekordných 15 kandidátov. Kandidatúru podali (podľa abecedného poradia): Gyula Bárdos, Jozef Behýl, Ján Čarnogurský, Robert Fico, Viliam Fischer, Pavol Hrušovský, Ján Jurišta, Andrej Kiska, Milan Kňažko, Stanislav Martinčko, Milan Melník, Helena Mezenská, Peter Osuský, Radoslav Procházka a Jozef Šimko. Zo zoznamu pôvodne zaregistrovaných uchádzačov o prezidentský post vypadol Peter Osuský, ktorý sa vzdal kandidatúry 29. januára. 

 

Historicky prvá priama voľba prezidenta sa konala v máji 1999 a občania si v nej zvolili Rudolfa Schustera. V druhej v apríli 2004 a tretej v apríli 2009 vyhral Ivan Gašparovič. Jeho funkčné obdobie sa končí 15. júna 2014, keď inaugurujú nového prezidenta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies