V sobotu na Slovensko dorazí prvých 10-tisíc dávok vakcín od Pfizer a BioNTech

NETKY.SK • 26 December 2020, 09:08 • 2 min
V sobotu na Slovensko dorazí  prvých 10-tisíc dávok vakcín od Pfizer a BioNTech

BRATISLAVA - Na Slovensko dorazí v sobotu prvých približne 10-tisíc dávok vakcín voči ochoreniu COVID-19.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

V nedeľu o 10:00 hodine sa začne s očkovaním zdravotníkov v štyroch slovenských nemocniciach, a to v Bratislave, Nitre, Banskej Bystrici a v Košiciach. Informovala o tom hovorkyňa rezortu zdravotníctva Zuzana Eliášová.

 

Očkovania by sa malo zúčastniť 65 % obyvateľstva
Proti koronavírusu sa na Slovensku bude očkovať v štyroch vlnách. Cieľom pre úspešné obmedzenie šírenia infekcie je 3,3 milióna zaočkovaných Slovákov a Sloveniek.

 

Aby bolo očkovanie v populácii efektívne, vakcináciu by malo podstúpiť približne 65 % obyvateľov pri štandardnom vývoji epidémie. Vyplýva to z Národnej stratégie očkovania proti ochoreniu COVID-19 v podmienkach Slovenskej republiky.

V prvej vlne sa budú očkovať zdravotnícki pracovníci, študenti zdravotníckych odborov, zamestnanci domovov sociálnych služieb, silové zložky a pracovníci kritickej infraštruktúry.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ktorému odvetviu sa "vďaka" koronavírusu tohto roku darilo?

 

V štvrtej vlne sa vakcína dostane k bežným ľuďom

V druhej vlne to budú pacienti nad 65 rokov a chronicky chorí, klienti domovov sociálnych služieb, imobilní, onkologickí, dialyzovaní alebo pacienti po transplantácii.

 

Do druhej vlny očkovania budú patriť aj pacienti s biologickou liečbou, autoimunitným ochorením, diabetes mellitus, neurologickými závažnými chorobami, kardiovaskulárnymi či závažnými psychiatrickými chorobami.

Tretia vlna očkovania sa týka špecifických komunít s vysokým rizikom šírenia ochorenia. Patriť sem budú učitelia, marginalizované rómske komunity, bezdomovci či azylanti. V štvrtej vlne sa budú očkovať zvyšní obyvatelia nad 18 rokov.

 

Prečítajte si tiež: Čo vlastne obsahuje vakcína proti Covid19? Je na výskum potrebné desaťročie?



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies