V sobotu budú v Bratislave korunovať Jozefa I.

NETKY.SK • 18 Jún 2014, 14:19 • 2 min
V sobotu budú v Bratislave korunovať Jozefa I.

BRATISLAVA - V dňoch 21. a 22. júna sa v historickom centre Bratislavy uskutoční dvanásty ročník Korunovačných slávností, ktoré budú tento rok venované kráľovi Jozefovi I. Habsburskému. Ten sa stal uhorským kráľom 9. decembra 1687 iba ako deväťročný. Vládol do roku 1711, keď ako 32-ročný zomrel na pravé kiahne.

slovakia

left justify in out

Ako na dnešnej tlačovej konferencii uviedol autor a organizátor Korunovačných slávností Miroslav Vetrík, v úlohe Jozefa I. sa predstaví jeho syn Daniel, Jozefovho otca, cisára Leopolda I. stvárni Vladimír Kobielsky, cisárovnú Eleonóru Magdalénu Kristína Turjanová a ostrihomského arcibiskupa zas František Kovár. Na obrade vystúpi celkovo približne 150 hercov v dobových kostýmoch. Súčasťou Korunovačných slávností bude tradične aj množstvo sprievodných aktivít a iných podujatí. V deň korunovácie (21. júna) zažijú návštevníci Korunovačných slávností aj pasovanie rytierov Rádu zlatej ostrohy, protiturecké boje a oslobodzovanie Uhorska od Osmanskej ríše a vo večerných hodinách slávnostný ohňostroj. Sprievodnými podujatiami budú Bratislavský jarmok dobových remesiel, Historický veľtrh slobodných kráľovských miest, Festival frankovky a Gastronomický festival. 

 

Vstupenky na sedenie počas obradu korunovácie budú v predaji vo štvrtok a piatok v Informačnej kancelárii na Ventúrskej ulici alebo v sobotu priamo na Hviezdoslavovom námestí v stánku "uhorskej kráľovskej", pričom ich počet je obmedzený na 300 kusov. Cena je osem eur pre dospelých a štyri eurá pre deti do dvanásť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies