V SNM je výstava Štefánikových predmetov zo života exotických Tahiťanov

NETKY.SK • 15 Október 2010, 11:44 • 2 min
V SNM je výstava Štefánikových predmetov zo života exotických Tahiťanov

V SNM je výstava Štefánikových predmetov zo života exotických Tahiťanov

slovakia

left justify in out

img

Časť zo zbierky exponátov Milana Rastislava Štefánika, ktoré si doniesol z najväčšieho ostrova Francúzskej Polynézie – z exotického Tahiti do svojho parížskeho bytu, je na výstave v Slovenskom národnom múzeu (SNM) v Bratislave.
Medzi najvzácnejšie dokumenty patria drevorezy a drevoryty francúzskeho maliara Paula Gauguina, ktoré Štefánik našiel zastrčené v plote dvora pri jednej chatrči. "Domorodci im neprikladali žiadnu cenu, ale pre nás majú nevyčísliteľnú hodnotu," uviedla na dnešnej tlačovej konferencii autorka výstavy Eva Králiková. Súbor odtlačkov týchto drevorezieb a drevorytín je na výstave.
Podľa Králikovej sú vzácne aj textilné prikrývky - tapy, ktoré sú tkané z rastlinných vlákien s rôznymi ornamentálnymi vzormi. Pozoruhodné sú tiež kamenné drvidlá, plastiky, nádoby a iné úžitkové či obradné predmety s výtvarnou hodnotou. Ženy poteší kolekcia vyše 40 šperkov z prírodných materiálov. Z nich niektoré slúžili ako ochranné amulety. Chlapcov a mužov viac zaujmú modely vojnových člnov, luky, šípy a asi 20 niekoľkometrových obradných a pracovných kopijí či lebka a pancier korytnačky. Návštevník uvidí aj Štefánikov cestovný pas a môže si prečítať jeho rukopisné poznámky i korešpondenciu. Medzi exotické exponáty patria čelenky, čiapky vo vtáčej podobe, zástera, šaty a iné obradové časti odevu.
Podľa generálneho riaditeľa SNM Rastislava Púdelku Štefánik zachránil pre Slovensko kus kultúry z krajiny, kde počas deväťmesačného pobytu prežil svoje najkrajšie obdobie, našiel pohodu a šťastie. Aj keď tam išiel pracovne ako astronóm, veľmi sa zaujímal i o život a kultúru domorodcov. "Chcel tam zriadiť na jednom ostrove vysťahovaleckú kolóniu pre Čechov a Slovákov," prezradil Púdelka Štefánikov nezrealizovaný zámer.
Expozícia Tahiti (Milan Štefánik) je prioritným projektom SNM. Je venovaná 130. výročiu jeho narodenia a 100. výročiu pobytu na Tahiti. Pripravili ju SNM - Múzeum Slovenských národných rád Myjava a Slovenský národný archív.
Výstava sa koná s finančnou podporou Ministerstva kultúry a cestovného ruchu SR a potrvá do 31. mája 2011.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies