V SND budú hviezdy spievať Janáčka

NETKY.SK • 21 November 2014, 13:32 • 2 min
V SND budú hviezdy spievať Janáčka

BRATISLAVA - Nový voľný cyklus komorných koncertov Voci da camera otvoria 23. novembra o 17.00 v historickej budove Slovenského národného divadla mezzosopranistka Terézia Kružliaková a tenorista Ľudovít Ludha.

slovakia

left justify in out

Prvý večer cyklu má názov Hviezdy SND spievajú Janáčka. V interpretácii osobností našej prvej opernej scény sú na programe úpravy slovenských ľudových piesní z pera Leoša Janáčka a skladateľov najznámejší piesňový cyklus Zápisník zmizelého.
     

Leoš Janáček, jeden z najvýraznejších skladateľov nielen českej, ale aj svetovej hudobnej scény, patril k veľkým obdivovateľom folklóru a zberateľom ľudových piesní. A tak aj komorný koncert z jeho tvorby uvedie Šest národních písní, jež zpívala Gabel Eva pre ženský hlas a klavír. "Keď Eva Gabelová, sedliačka z považskej obce Slatina nad Bebravou, zamestnaná vo fabrike v Modřiciach pri Brne, spievala roku 1909 ľudové piesne z rodného kraja pánovi profesorovi Leošovi Janáčkovi, netušila, že jeho prostredníctvom sa stane takpovediac nesmrteľnou," hovorí dramaturg prvej časti nového cyklu Vladimír Zvara a pokračuje: "Spev pani Evy sa zachoval na fonografickom voskovom valčeku, a tým sa zaradil medzi vôbec najstaršie zvukové záznamy slovenského folklóru (popri fonografických valčekoch Bélu Bartóka). Janáčkove úpravy národných piesní, ktoré spievala Eva Gabelová, sa tiež stali jednými z najznámejších a najobľúbenejších Janáčkových úprav ľudovej hudby." Iskrivé, šibalské piesne Evy Gabelovej plné erotiky zaspieva Terézia Kružliaková.
     

Klavirista Branko Ladič, ktorý bude umelcov sprevádzať, naštudoval taktiež výber zo zbierky klavírnych mniatúr - intímnych hudobných zápiskov Po zarostlém chodníčku, ktoré skladateľ skomponoval okolo roku 1900.
     

Záver koncertu patrí hudobnej minidráme o veľkej láske - piesňovému cyklu Zápisník zmizelého. Na scénu vstúpi tenorista Ľudovít Ludha, znalec a interpret mnohých operných úloh a koncertných partov Janáčkovho diela.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies