V Smere o možnom nástupcovi Fica mlčia

NETKY.SK • 18 December 2013, 16:06 • 2 min
V Smere o možnom nástupcovi Fica mlčia

BRATISLAVA – Premiér Robert Fico (Smer-SD) po ohlásení svojej kandidatúry na prezidenta nezverejnil meno nástupcu, ktorý by ho mohol v prípade volebného úspechu nahradiť v kresle predsedu vlády alebo strany.

slovakia

left justify in out

Nepovedal ani to, či by to mal byť jeden človek, alebo by sa tieto funkcie oddelili. „Všetko budete vedieť včas,“ tak znela jediná veta, ktorú Fico na odchode z historickej budovy národnej rady povedal.

Podobne reagoval aj podpredseda vlády a Smeru, minister vnútra Robert Kaliňák, ktorého doteraz média favorizovali ako korunného princa Smeru, čo by sa mohol - v prípade zvolenia Fica do funkcie hlavy štátu - postaviť na čelo vlády. „Teraz je dôležité, aby sme zabojovali a Slovensko malo dobrého prezidenta, všetky ostatné otázky sú predčasné a neaktuálne,“ vyhlásil Kaliňák. Naznačil aspoň svoju predstavu, ako vidí v budúcnosti vzájomný vzťah medzi postom premiéra a funkciou predsedu strany. Podľa neho je už slovenskou tradíciou, že obe funkcie vykonáva jeden človek. „Toto je tradícia na Slovensku, ktorá je štandardná,“ povedal. 

Smer neplánuje v prípade Ficovho úspechu v prezidentských voľbách meniť prezidentské právomoci. „O tomto nikto nehovoril. Každý si uvedomuje, že tak, ako je ústava tradične nastavená, tak je to vyvážené. O takomto niečom nikto neuvažuje,“ dodal Kaliňák. 

Predseda parlamentu a podpredseda Smeru Pavol Paška, ktorý je v zákulisí možným nasledovníkom Fica v čele strany, po oznámení Ficovej prezidentskej kandidatúry na otázky novinárov neodpovedal. Z historickej budovy sa ponáhľal do parlamentu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies