V slovenských väzniciach je v súčasnosti 232 cudzincov

NETKY.SK • 29 August 2016, 10:29 • 2 min
V slovenských väzniciach je v súčasnosti 232 cudzincov

BRATISLAVA - Aktuálne sa v slovenských väzniciach nachádza 232 cudzincov. Z nich je obvinených 105 a právoplatne odsúdených 127. TASR o tom informoval riaditeľ Kancelárie generálneho riaditeľa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Adrián Baláž. Z cudzincov v slovenských ústavoch je deväť odsúdených žien a 118 odsúdených mužov. Najpočetnejšiu skupinu cudzincov tvoria Česi, nasledujú občania Maďarska, Rumunska a Vietnamu.

slovakia

left justify in out

Vo väzniciach na Slovensku sú aj občania "exotickejších" krajín, ako Afganistanu, Arménska, Indie, Mongolska, Kamerunu, Iránu, Iraku a Nigérie. Aktuálne sa tento týždeň nachádzalo dovedna v slovenských väzniciach 1442 obvinených a 8678 odsúdených.

 

"Všetky práva ustanovené zákonom o výkone väzby alebo zákonom o výkone trestu odňatia slobody sa zaručujú všetkým obvineným a odsúdeným v súlade so zásadou rovnakého zaobchádzania, ktorá spočíva v zákaze diskriminácie z dôvodu pohlavia, náboženského vyznania alebo viery, rasy, príslušnosti k národnosti alebo etnickej skupine, zdravotného postihnutia, veku, sexuálnej orientácie, manželského stavu a rodinného stavu, farby pleti, jazyka, politického alebo iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, majetku, rodu alebo iného postavenia, alebo z dôvodu oznámenia kriminality alebo inej protispoločenskej činnosti," uviedol Baláž.

 

Ako ďalej priblížil, osobitné kategórie väznených osôb sú mladiství, ženy, cudzinci a osoby bez štátnej príslušnosti, pri ktorých sa prihliada najmä na ich psychické, fyziologické, vekové, etnické a národnostné osobitosti.

 

"Cudzinca pri prijímaní do výkonu väzby alebo výkonu trestu ústav poučí o jeho práve obracať sa na diplomatickú misiu alebo konzulárny úrad štátu, ktorého je občanom. Zároveň ústav poučí cudzinca o práve prijať návštevu predstaviteľa tohto orgánu, ktorá sa vykoná priamym kontaktom. Počas takejto návštevy môže byť cudzincovi odovzdaná denná tlač, časopisy alebo knihy. Pri umiestňovaní cudzinca sa spravidla umožní, aby cudzinci rovnakej národnosti alebo hovoriaci rovnakým alebo podobným jazykom mohli byť spoločne ubytovaní a aby mohli spolu komunikovať v jazyku, ktorý ovládajú. Odsúdenému sa poskytuje trikrát denne strava, ktorá zodpovedá odporúčaným výživovým dávkam, pritom sa prihliada na druh a náročnosť vykonávanej práce, vek a zdravotný stav odsúdeného. Pri stravovaní sa prihliada aj na kultúrne a náboženské tradície odsúdených. Obvinený a odsúdený môže požiadať aj o bezmäsitú alebo bezbravčovú stravu," dodal Baláž.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona