V slovenských reštauráciách nie je ani 10 % domácej hydiny, pomôcť môže EÚ

NETKY.SK • 25 Apríl 2016, 12:06 • 2 min
V slovenských reštauráciách nie je ani 10 % domácej hydiny, pomôcť môže EÚ

BRATISLAVA – Obchodné reťazce ponúkajú na svojich pultoch len 38 % slovenského hydinového mäsa. Menej ako 10 % domácej hydiny však možno nájsť v reštauráciách a v školských jedálňach je jej podiel 18 %. Upozornila na to dnes Únia hydinárov Slovenska (ÚHS), podľa ktorej by sa mali ľudia viac zaujímať o to, čo konzumujú v zariadeniach hromadného stravovania.

slovakia

left justify in out

"Po dlhej dobe došlo minulý rok k pozitívnemu príklonu v produkcii hydiny a vajec. V chove hydiny, vo výrobe hydinového mäsa aj vo výrobe vajec sme zaznamenali mierny nárast oproti roku predtým, ale stále to nie sú čísla, ktoré by sa dali porovnávať s rokom 2005 alebo s údajmi pred vstupom do Európskej únie. Za týmito číslami výrazne zaostávame," zhodnotil riaditeľ ÚHS Daniel Molnár na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave.

 

Chovatelia hydiny na Slovensku vlani vyprodukovali 95.295 ton živej jatočnej hydiny, čo je oproti roku 2014 o 4,2 % viac. Stále je to však len 79 % produkcie z roku 2005. Na slovenských hydinových bitúnkoch sa vyrobilo 59.069 ton hydinového mäsa pri medziročnom náraste o 16 %. "Na jedného obyvateľa je to iba 10,9 kilogramu hydinového mäsa, patríme medzi štyri krajiny s najnižšou produkciou v rámci EÚ," priblížil Molnár.

 

Hydinári poukázali na to, že SR nie je vo výrobe hydinového mäsa už viac ako 10 rokov sebestačná, v súčasnosti je jej sebestačnosť na úrovni 54 %. Sebestačnejšie je Slovensko vo výrobe slepačích vajec, minulý rok vyprodukovalo 1,2 miliardy kusov a ich počet vzrástol o 8 %. Krajina tak pokryje celú spotrebu domáceho obyvateľstva pri 4-% nadprodukcii.

 

Únia pripomenula, že vďaka európskemu nariadeniu majú zákazníci od minulého roka dostatok informácií o hydine v obchodoch, pretože predajcovia musia na etikete povinne uvádzať pôvod chovu a zabitia. "Problémom môžu byť zariadenia verejného stravovania a zariadenia školského stravovania, kde im povinnosť uvádzania týchto údajov nevyplýva. Keď sa opýtate, 95 až 100 % reštaurácií vám povie, že berú od slovenského dodávateľa," zdôraznil Molnár. Na Slovensku sú pritom len traja spracovatelia hydiny a dodávateľov, ktorí prebaľujú zväčša mäso zo zahraničia, je niekoľko desiatok.

 

ÚHS preto víta dokument z dielne bývalého ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (Smer-SD), ktorý by dostal slovenské potraviny do hromadných stravovacích zariadení pod správou štátu a vyšších územných celkov. Materiál zatiaľ nebol prijatý, hydinári sa chcú preto obrátiť na novú šéfku rezortu Gabrielu Matečnú (nominantka SNS). Do hotelov a reštaurácií by mohlo slovenské mäso podľa nich pretlačiť podobné nariadenie EÚ ako pri obchodoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona